Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

02.10.2021

Malcolm McDowell noemt shoot iconische A Clockwork Orange-scène foltering

door Vertigo

Stanley Kubricks A Clockwork Orange blaast in 2021 vijftig kaarsjes uit en hoofdrolspeler Malcolm McDowell heeft teruggeblikt op een iconische scène uit de film. Het gaat om het moment waarop McDowells personage Alex verplicht wordt om met opengesperde ogen naar seksuele en gewelddadige taferelen te kijken.

Volgens McDowell waren de opnames een foltering omdat Kubrick zo’n controlefreak was. “Een van de elektriciens zei dat Stanley me probeerde te vermoorden,” zegt hij.

Eerder zei de acteur dat de klemmen waarmee zijn oogleden werden opengehouden voortdurend afvielen en krassen maakten op zijn hoornvliezen. Vervolgens liet Kubrick een oogarts komen om McDowells ogen te verdoven zodat hij geen pijn zou voelen.

“Dat klopte niet helemaal,” zegt de acteur. “Bovendien zei Stanley een week later dat hij de footage bekeken had en geweldig vond, maar nog een close-up nodig had van mijn oog.”

“Ik vroeg hem waarom hij het oog van mijn stunt double niet filmde, omdat die daar per slot van rekening voor betaald werd,” vervolgt hij.  “Dat zag Stanley echter niet zitten en dus moest ik het hele proces opnieuw ondergaan.”

“Uiteraard maakte men weer krassen op mijn hoornvliezen,” voegt hij eraan toe. “Het was niet zo erg als de eerste keer, maar omdat ik wist wat me te wachten stond, was het een foltering. Op het einde van de rit was het echter de moeite waard.”

McDowell had aanvankelijk een hekel aan de film en zijn populariteit. “De eerste tien jaar na de opnames was ik hem beu en wilde ik er niet over praten,” zegt hij. “Ik was blij dat ik de kans had gekregen om een geweldige rol te spelen, maar ik wilde het hoofdstuk afsluiten.”

“Later kwam ik echter tot het besef dat A Clockwork Orange een meesterwerk is en dat ik er heel nauw bij betrokken was,” vervolgt hij. “Daar kan je even goed vrede mee nemen en ervan genieten.”

Verder minimaliseert McDowell het controversiële geweld in de film. “Het is een psychologisch onrustwekkende film, maar hij verscheen kort na Sam Peckinpahs The Wild Bunch,” zegt hij. “Daarin worden massaal mensen neergeschoten in slow motion.”

“Vergeleken met The Wild Bunch is A Clockwork Orange een Disney-film,” vervolgt hij. “Het geweld stelt niets voor. Alex en zijn kompanen schoppen een oude man en daar blijft het min of meer bij. Zelfs wanneer Alex een vrouw verkracht, is hij Singin’ in the Rain aan het zingen in hemelsnaam.”

Bron: IndieWire