Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

05.06.2020

Maker Bruce Lee-docu heeft gemengde gevoelens bij Quentin Tarantino’s weergave

door Vertigo

Bij de wereldpremière van de Bruce Lee-docu Be Water tijdens het Sundance Film Festival in januari dit jaar noemde producent Julia Nottingham de weergave van Lee in Quentin Tarantino’s Once Upon a Time in Hollywood een ‘karikatuur van een veelzijdig man’.

In de aanloop naar de uitzending van de documentaire op de Amerikaanse zender ESPN aanstaande zondag zegt regisseur Bao Nugyen echter dat hij gemengde gevoelens heeft bij de manier waarop Lee door Tarantino in beeld werd gebracht.

“Ik zou nooit aan een andere filmmaker zeggen wat soort film hij moet maken of dat hij zichzelf moet censureren,” zegt Nguyen. “Mijn ouders kwamen uit een communistisch regime in Vietnam waar films en cultuur nog vaak gecensureerd worden.”

“Tarantino maakte zijn eigen fictieve versie van Bruce Lee en ik neem hem niets kwalijk,” vervolgt hij. “Onze versie is helemaal anders en geeft een menselijker en vollediger beeld van wie Bruce Lee was als persoon.”

Nguyen voegt eraan toe dat Tarantino een grote fan is van Aziatische cinema en Bruce Lee en dat hij geen kwade bedoelingen had. Hij vindt wel dat er goed moet nagedacht worden over hoe niet-blanke personages worden weergegeven in films.

Bron: IndieWire