Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

23.10.2020

Maaike Neuville in zee met Girl-scenarist Angelo Tijssens voor verfilming Julian van Fleur Pierets

door Vertigo

Maaike Neuville maakt haar eerste langspeler als regisseuse met een verfilming van Julian, een boek van Fleur Pierets over haar overleden echtgenote en collega-kunstenares Julian P. Boom. Het script is in handen van Neuville, Pierets en Girl-scenarist Angelo Tijssens.

De film zal onder meer het LGBTQ-activisme van Pierets en Boom aankaarten. Het duo trok namelijk de wereld rond om in alle landen waar het holebihuwelijk legaal is te trouwen. Het bleef echter bij vier haltes toen er bij Boom hersentumoren werden vastgesteld.

Volgens de makers van Julian is er een tekort aan LGBTQ-representatie in de Vlaamse filmwereld, maar Neuville benadrukt dat de film niet enkel daarover gaat. “Het is vooral een liefdesverhaal, dat ook over de dood gaat,” zegt ze in De Morgen.

“Het omarmt de pracht van het leven en de vreselijke pijn die ontstaat wanneer je geliefde wegvalt,” vervolgt ze. “Maar het personage Fleur blijft er altijd met een enorme overgave in staan. Dat wil ik tonen.”

Omdat ze nog in rouw is, wil Pierets een beetje afstand bewaren met de werkelijkheid en beschouwt ze zichzelf als een personage. Ook het feit dat ze het scenario niet alleen schrijft, draagt daaraan bij.

“We hebben natuurlijk respect voor Fleurs verhaal, maar we focussen wel op de film,” zegt Tijssens. “In het scenario zitten nu al elementen die niet ‘waar’ zijn in de strikt historische zin, maar die wel kloppen met de waarheid die de film wil vertellen.”

Bron: De Morgen