Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

19.06.2021

M. Night Shyamalan openhartig over Old-shoot tijdens coronacrisis en orkaanseizoen

door Vertigo

M. Night Shyamalans thriller Old haalt op 21 juli de Belgische zalen en de regisseur heeft teruggeblikt op de moeilijke shoot, die doorging in de Dominicaanse Republiek tijdens de coronacrisis en onderbroken werd door een orkaan.

Old gaat over een gezin dat tijdens een tropische vakantie naar een afgelegen strand trekt om te ontspannen en er razendsnel begint te verouderen, waardoor hun leven ingekort wordt tot één dag.

“Ik stond een paar keer op het punt om in tranen uit te barsten, maar ik denk dat ik het goed heb verstopt,” zegt Shyamalan in een gesprek met zijn Old-acteur Alex Wolff tijdens het Tribeca Film Festival.

Old was de eerste film die gecast en gefilmd werd tijdens de pandemie en de manier waarop we te werk gingen was gloednieuw,” vervolgt hij. “Ik moest de regels verzinnen omdat ik de eerste regisseur was die weer aan de slag ging.”

Om te voorkomen dat de cast en crew besmet raakten met het coronavirus zorgde Shyamalan ervoor dat iedereen in hetzelfde hotel kon verblijven en nam hij alle kosten op zich.

“Er werd niemand besmet en dat is fantastisch,” zegt de regisseur. “Door die regeling moesten we de shoot echter uitstellen van mei naar september, middenin het orkaanseizoen.”

“Als ik de cast wilde behouden, kon ik niet langer wachten en dus namen we het risico,” vervolgt hij. “Uiteraard werden de sets verwoest door een orkaan.”

“We hebben beslist om ze opnieuw te bouwen, maar er was geen strand meer. We hadden geen strand om onze strandfilm te draaien.”

Gelukkig voor de ploeg was er na één dag al een deel van het strand hersteld en kon er gefilmd worden. Shyamalan moest vanaf dan wel voortdurend rekening houden met de getijden en andere stormen.

Ook de opzet van de film bracht problemen met zich mee. “Voor Alex’ personage hadden we bijvoorbeeld ’s morgens telkens een jongere acteur nodig, ’s middags een oudere, en ’s avonds nog een andere,” zegt Shyamalan.

“Er kwamen veel make-up en protheses bij kijken en het was een heel complex proces,” voegt de regisseur eraan toe.

Tot slot onthult Shyamalan dat Old geïnspireerd is door zijn vader en zijn eigen vaderschap: “Mijn vader is oud en dement. Als ik hem zou zeggen dat ik naar het Tribeca Film Festival ga, zou hij het misschien niet begrijpen.”

“Mijn kinderen zijn ondertussen regisseurs en zangeressen,” vervolgt hij, een verwijzing naar zijn dochters Saleka en Ishana. “Wanneer is dat gebeurd? Dus heb ik een film gemaakt over het gevoel dat alles in een oogwenk verandert.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: