Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

18.04.2019

M. Night Shyamalan openhartig over negatieve Glass-recensies

door Vertigo

Toen de regisseur hoorde dat de Amerikaanse pers niet mals was voor zijn nieuwe films Glass, barstte M. Night Shyamalan in tranen uit.

“Ik was er niet op voorbereid,” zei hij tijdens een lezing aan de New York University. “Voorheen werd er overal ter wereld positief gereageerd. Ik voelde mij veilig en was bijgevolg heel overstuur. Ik vroeg mij af of de critici mij ooit mijn ding zouden laten doen zonder het af te breken. Ik voelde mij waardeloos en eigenlijk voel ik mij altijd zo.”

Shyamalan ziet echter ook de positieve kant: “De film werd nummer één aan de box-office in elk land ter wereld en hij straalt mijn overtuigingen uit. Ik heb in het algemeen meer succes gehad dan zou mogen. Alles dat ik ooit heb geschreven, heeft de kans gekregen om verfilmd te worden en mijn negen originele films hebben gemiddeld 270 miljoen dollar opgebracht. Ik kan niet klagen, maar het is soms vermoeiend.”

De kritiek op Avatar: The Last Airbender en After Earth vindt Shyamalan dan weer terecht. “De critici hadden het bij het rechte eind: ik geloofde niet in mijzelf en voelde mij verloren.”

Tot slot gaf Shyamalan advies aan een Mexciaanse student met regisseursambities. “Je zegt mij dat het moeilijk gaat worden, maar zie je hier veel schrijvers? Je kracht is dat je niet op de anderen lijkt. Probeer in de voetsporen van Quentin Tarantino of ik te treden. Vertel me wat je kwaad maakt, waarom je arrogant of bang bent. Verberg niks en wees eerlijk. Waar erger jij je aan en wat maakt je uniek? Iedereen is momenteel op zoek naar een verhaal vanuit een Mexicaans standpunt. Je moet het jouwe op jouw manier vertellen. We hebben je nodig.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: