Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

09.07.2024

Lumière wil Cinema Cameo in Sint-Truiden heropenen

door Vertigo

Lumière wil de gezelligste stadsbioscoop van het land, Cinema Cameo in Sint-Truiden, nieuw leven inblazen. Het traject van vergunningsaanvragen en aanpassingen van het gebouw aan de huidige normen is gestart met eigenaar Trudo Carlier.

Een jaar na de sluiting van de bioscoop is het traject tot heropening begonnen. Eigenaar Trudo Carlier werkt daarvoor samen met bioscoopgroep Lumière die de exploitatie zal overnemen en ondersteunen. Het project om het gebouw aan te passen aan de huidige normen en de nodige vergunningen te verkrijgen werd opgestart.  

Het doel is duidelijk, het heropenen en voor iedereen toegankelijk maken van de bioscoop in het hart van Sint-Truiden. “Wij willen geen enkel bioscoopscherm in Vlaanderen verloren laten gaan. We hebben er al zo weinig in vergelijking met onze buurlanden, vooral in stadscentra” legt Benny Salaets, CEO van Lumière uit. “Een stadsbioscoop biedt het hele jaar door cultuur en amusement op een laagdrempelige manier, brengt mensen samen en creëert een levendige dynamiek in de stad.”

Lumière staat bekend voor zijn arthouse stadsbioscopen, maar wil absoluut de eigenheid en naam van Cinema Cameo bewaren. Het aanbod zal vergelijkbaar blijven met de afgelopen tien jaar. Vanaf de start zullen de beste blockbusters en kinderfilms te zien zijn, evenals filmparels en titels in het kader van de educatieve werking van de omliggende scholen.    

Niets kan de ervaring van een film kijken in een kleine, gezellige stadsbioscoop evenaren. De sfeer, de charme, het samen beleven van emoties in een donkere zaal … Dat is de échte, onbeschrijfbare magie van de iconische Cameo!”, voegt Trudo Carlier toe. “Al meer dan 18 generaties is reisfamilie Carlier actief in Vlaanderen, met als uitvalsbasis Sint-Truiden. De familie acht het haar plicht iets terug te doen voor de hoofdstad van Haspengouw. Betaalbare ontspanning in een gezellig kader, dat is wat we aanbieden in Cinema Cameo. We zijn dan ook bijzonder trots de heropening van deze filmtempel te faciliteren.”

De intentie tot heropstart is serieus. Lumière wil zo snel mogelijk een operationeel verantwoordelijke aanwerven, bij voorkeur een jonge en dynamische kracht uit Sint-Truiden. Deze persoon zal onmiddellijk de werken, vergunningen en heropstart mee trekken en zal later, onder begeleiding van Lumière, de bioscoop runnen en de bezoekers hartelijk ontvangen.  

Hoewel het vandaag, vanwege de huidige normen, niet vanzelfsprekend is om publiek te ontvangen in de bestaande gebouwen, is Lumière ervan overtuigd dat het mogelijk wordt, zeker met een lokale, energieke medewerker aan boord. De eerste contacten met het stadsbestuur en de brandweer waren in ieder geval zeer positief en zijn veelbelovend voor een snelle heropening. 

Stijn Vanoirbeek, Schepen van Cultuur kan dat enthousiasme bevestigen “Cinema Cameo stond sinds de heropening in 2013 tien jaar lang garant voor filmplezier. Door een slim en gevarieerd programma vonden duizenden filmliefhebbers hun gading in het kleine, charmante zaaltje. Als stad juichen we dit soort initiatieven toe en willen we ondernemers maximaal ondersteunen. De oudere generaties Truienaren kunnen levendig vertellen over de cinemazalen die Sint-Truiden vroeger rijk was. De Cameo had de afgelopen jaren de harten van de Truienaren veroverd als de ideale plek voor een avondje cultuur, entertainment of  voor een afspraakje. We hopen dat dat in de toekomst weer zo zal zijn. We wensen Lumière, Trudo Carlier en de operationeel verantwoordelijke heel veel succes met de heropstart van Cinema Cameo.”

Schepen van Middenstand en europarlementslid Hilde Vautmans treedt bij: “Cinema is meer dan een kunstvorm die ons al decennialang boeit met verhalen en beelden. Het is een familiegebeuren, iets wat je doet met vrienden of als je even alleen wilt genieten. De intieme en knusse Cinema Cameo is daarom ook een echte meerwaarde voor onze stad, een waar Truiens pareltje. Uit de grond van mijn hart meen ik dat Cameo mijn lievelingscinema is om met mijn gezin naartoe te gaan. De sfeer en ambiance zijn gewoon super. Het is fantastisch dat Trudo en Lumière dit project ondernemen om de gezelligste cinema van het land nieuw leven in te blazen.

Over Cinema Cameo en Trudo Carlier 

De Blauwe Vogel, een familiebedrijf met thuisbasis in Sint-Truiden en geleid door Trudo Carlier, heeft een rijke geschiedenis. Teruggaand tot 1609, begonnen de voorouders van de Carliers met een ‘koets-lijndienst’ vanuit Marseille. Momenteel is de 18de en 19de generatie van de familie Carlier actief in het bedrijf.

Deze unieke reisorganisatie biedt een breed scala aan reizen aan, met een focus op Vlaams begeleide rondreizen. Bestemmingen als Dubai, Bali, Thailand, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika zijn absolute toppers, alsook de cruises. De Blauwe Vogel wordt gedreven door 23 enthousiaste medewerkers die elke reis van A tot Z regelen. Voor hen is reizen geen beroep, maar een ware passie.

Trudo Carlier, geïnspireerd door zijn liefde voor film en uit nostalgie naar zijn eigen filmbeleving als kind, heropende in 2013 Cinema Cameo. De naoorlogse bioscoop was toen al jarenlang gesloten. De gezellige bioscoop kende opnieuw succes en werd zeer gewaardeerd door de inwoners van Sint-Truiden. De coronaperiode eiste echter zijn tol en in 2023 bleek het niet langer haalbaar. Trudo blijft echter vastberaden om zijn jeugddroom te verwezenlijken en de bioscoop nieuw leven in te blazen als een bijdrage aan de gemeenschap van Sint-Truiden en Haspengouw. 

Over Lumière Group

Sinds 1996 brengt Lumière de mooiste verhalen naar het grote scherm. Na de eerste bioscoop in Brugge, opgericht in 1996, redde Lumière in 2014 Cinema Cartoon’s in Antwerpen van het faillissement en maakte er opnieuw een bloeiende cinema van. Eind 2019 startte de uitbating van twee nieuwe zalen in het FOMU in Antwerpen als ‘Cinema Lumière Antwerpen’. In 2021 volgde Lumière Mechelen als vierde cinema. In 2024 vervoegt Studio Skoop in Gent de Lumière-familie. De onderneming, met hoofdzetel in Gent, is daarnaast ook actief in de productie, distributie, financiering en Tax Shelter van films, televisieseries en animatie. Films als J’aime la vie of Close en series als Grond (Play4, Netflix) en de animatiereeks Ollie (Ketnet) hebben hun weg naar het publiek gevonden.

Lumière gelooft in de kracht van stadsbioscopen, waarbij je als bezoeker in een bloeiende stad kan genieten van filmbeleving met een drankje en/of hapje. De cinema als plek waar een film in optimale omstandigheden haar publiek vindt, die bijdraagt tot een bloeiende filmcultuur en -industrie én een bloeiende stad met een rijk sociocultureel en amusementsleven.