Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

24.01.2024

Lumière neemt Gentse Studio Skoop over

door Vertigo

De oudste arthouse cinema van het land bereikte een akkoord met Lumière rond de overname van het levenswerk van Walter Vander Cruysse. Op die manier is de toekomst van Studio Skoop voor haar trouwe bezoekers verzekerd.

In de lente van dit jaar waait er een frisse wind langs het Sint-Annaplein. Lumière engageert zich om Studio Skoop Cinema én Studio Skoop Café van bezieler en eigenaar Walter Vander Cruysse over te nemen en verder te zetten.

“Wij zijn trots dat wij dit 54-jarige icoon van de Vlaamse cinema mogen verder zetten, in de stad waar onze hoofdzetel is gevestigd”, bevestigt Jon Michelena, hoofd cinema bij Lumière. “Onze sterke resultaten van het afgelopen jaar – we groeiden 40% in bezoekersaantallen – versterken alleen maar ons geloof in de toekomst van de stadsbioscoop. Studio Skoop zorgt al decennia voor culturele, sociale en economische impact midden in de stad. Het publiek apprecieert dat duidelijk. En dat mogen wij nu verder zetten.”

De kans dat bezoekers iets van deze overname zullen merken is klein. Zowel het gebouw, de naam, de programmatie en de samenwerkingen met (boven)lokale organisaties blijven onveranderd. Continuïteit en de eigenheid van Studio Skoop bewaren is essentieel in de toekomstplannen van Lumière. Vanaf de lente neemt Floris Vandekerckhove, de huidige manager en rechterhand van Walter, in dienst van Lumière het roer definitief over.

“Ik kijk er geweldig naar uit om samen met mijn huidige en nieuwe collega’s aan een nieuw hoofdstuk te schrijven. Studio Skoop blijft Studio Skoop, maar de mantel van Lumière schept voor ons nieuwe opportuniteiten, toekomstperspectief en een doorgedreven professionalisering die onze bezoekers ten goede zal komen. ” – Floris Vandekerckhove

Studio Skoop stond al enkele jaren in de etalage, maar de COVID-crisis stak stokken in de wielen. De heropleving van Studio Skoop na de crisis bewees met sterke resultaten wederom haar belang binnen het cinemalandschap.

“Toen ik de zaak van oprichter Ben Ter Elst overnam in 1983 had ik veel plannen en dromen voor de toekomst. Dat ik deze met veel passie heb kunnen verwezenlijken, daar blik ik met bijzonder veel trots op terug. De passie is er nog steeds, maar het dromen en het plannen laat ik met plezier over aan de volgende generatie.” – Walter Vander Cruysse

Studio Skoop blijft dus een lichtbaken op het Sint-Annaplein. In de lente van 2024 volgen meer aankondigingen en feestelijkheden. To be continued…