Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

18.08.2020

Lukas Dhont, Fien Troch en meer klagen LGBT-onderdrukking in Polen aan

door Vertigo

Lukas Dhont en Fien Troch hebben samen met tal van andere artiesten een open brief ondertekend waarin de onderdrukking van de LGBT-gemeenschap in Polen wordt aangeklaagd. De brief is gericht aan Ursula von der Leyen, het hoofd van de Europese Commissie,

De pas herverkozen Poolse president Andrzej Duda zei namelijk tijdens zijn campagne dat homoseksualiteit niet menselijk is, maar een ideologie. Bovendien riepen sommige Poolse dorpen zich uit tot ‘LGBT-vrije zones’ en werden onlangs een aantal queer activisten gearresteerd na een bijeenkomst.

“We roepen de Poolse overheid om om te stoppen met seksuele minderheden te viseren en organisaties die homofobie verspreiden te steunen,” staat te lezen in de brief. Verder wordt er gerechtigheid geëist voor de ‘onwettige en gewelddadige arrestaties’ van 7 augustus en wordt de Europese Commissie gevraagd om ‘essentiële Europese waarden’ zoals gelijkheid en respect voor minderheden te verdedigen.

De brief werd ook ondertekend door onder meer Pedro Almodóvar, Luca Guadagnino, Pawel Pawlikowski, Yorgos Lanthimos, Stephen Daldry, Mike Leigh, Isabelle Huppert, Ed Harris en Stellan Skarsgård.

Bron: Variety

Lees meer over: