Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

03.05.2021

Lucy Liu gaat in tegen kritiek op haar ‘stereotiep’ Kill Bill-personage

door Vertigo

Actrice Lucy Liu heeft in een opiniestuk voor The Washington Post gereageerd op een essay in het magazine Teen Vogue waarin haar Kill Bill-personage O-Ren Ishii een stereotiepe ‘Dragon Lady’ wordt genoemd.

Volgens India Roby, de schrijfster van het Teen Vogue-essay, is een Dragon Lady een sluw, leugenachtig, emotioneel en seksueel afstandelijk personage die haar seksualiteit gebruikt om mensen te manipuleren en een bedreiging vormt voor mannen.

Liu wijst erop dat er naast Ishii nog drie vrouwelijke huurmoordenaars in Kill Bill voorkomen. “Waarom worden de personages van Uma Thurman, Vivica A. Fox en Daryl Hannah geen Dragon Ladies genoemd?” schrijft ze. “Ik denk omdat ze niet Azatisch zijn.”

“Zelfs al droeg ik een smoking en een blonde pruik zou ik nog steeds als een Dragon Lady zijn bestempeld omwille van mijn etniciteit,” vervolgt ze en voegt eraan toe dat actrices uit de Asian American en Pacific Islander-gemeenschap in een hokje worden geduwd.

“Ik kan bepaalde rollen niet spelen omdat Amerikanen me nog steeeds als anders beschouwen en ik wil niet gecast worden als ’typisch Aziatische’ personages omdat ze stereotiepen bevorderen,” schrijft Liu.

De actrice is dankbaar dat ze door haar rol in de Charlie’s Angels-film tegen Aziatische stereotiepen kon ingaan: “Mijn personage Alex Munday heeft het mainstream publiek vertrouwd gemaakt met Aziaten en een stukje Amerikaanse cultuur inclusiever gemaakt.”

“Er is echter nog veel werk aan de winkel in de VS,” vervolgt ze. “Het is niet gemakkelijk om bijna 200 jaar aan minachting tegenover andere etniciteiten van ons af te schudden.”

Lees het volledige essay hier.

Bron: IndieWire

Lees meer over: