Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

08.09.2020

Luca Guadagnino openhartig over insteek en toon van zijn Scarface-film

door Vertigo

Luca Guadagnino zei onlangs dat zijn Scarface-film net als de versies van Howard Hawks uit 1932 en Brian De Palma uit 1983 eigentijds zal zijn. Volgens hem is het hoofdpersonage Tony namelijk een archetype.

Guadagnino vergelijkt Tony met Jezus Christus, over wie ook meerdere films zijn gemaakt, waaronder Cecil B. DeMilles The King of Kings en Martin Scorsese’s The Last Temptation of Christ.

“Ik heb geen minderwaardigheidscomplex over geweldige films van geweldige filmmakers,” zegt Guadagnino op het filmfestival van VenetiĆ«, waar hij zijn docu Salvatore: Shoemaker of Dreams kwam voorstellen.

“Het is bijna honderd jaar geleden dat Tony voor het eerst tot de verbeelding van het publiek sprak,” vervolgt hij. “Dat komt omdat mensen zich aangetrokken voelen tot het kwade en omdat we dromen van succes en iets groters dan onszelf.”

Verder zegt Guadagnino dat zijn versie op drie dingen berust. “Ten eerste moet het script geweldig zijn en dat is het ook,” zegt hij. “Ten tweede moet onze Tony actueel zijn. Ik wil geen imitatie maken. Ten derde moet de film shockerend zijn.”

Om de derde doelstelling te bereiken, mikt Guadagnino net als voor Suspiria op een R-rating. “Brian De Palma’s versie was R-rated en dat wil ik ook,” zegt hij.

Bron: The Playlist, Collider

Lees meer over: