Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.08.2017

Waarom Luc Besson niet moet weten van Captain America

door Freek Lauwers

Luc Besson is duidelijk geen fan van superheldenfilms. Recent zei hij nog dat hij niks met het genre heeft omdat hij zich niet kan identificeren met superhelden: “Ze hebben superkrachten, ik niet. Het enige wat ik zou kunnen zeggen is ‘Bedankt om me te redden, meneer de superheld.’ Dat soort relatie boeit me absoluut niet.”

Het Marvel Cinematic Universe kan de Franse filmmaker dan ook compleet gestolen worden: “Kijk, Spider-Man en Iron Man kon ik destijds nog appreciëren, maar ondertussen zitten we aan aflevering 36. Nee, dat boeit me absoluut niet. Ik kan zelfs niet meer volgen.”

De Captain America-films storen Besson nog het meest: “Die staan symbool voor het superioriteitsgevoel van de Amerikanen. Welk ander land heeft het lef om een film Captain Brazil of Captain France te noemen? Wij zouden ons schamen en zeggen ‘Dat kunnen we niet maken.’ Maar zij wel. Zij noemen een film Captain America en iedereen vindt het normaal. Ik ben niet geïnteresseerd in propaganda, ik wil verhalen vertellen.”

Bron: IndieWire