Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

18.02.2021

Lord of the Rings-team lekte script uit om Harvey Weinstein een hak te zetten

door Vertigo

Peter Jacksons verfilming van J.R.R. Tolkiens The Lord of the Rings zou oorspronkelijk geproduceerd worden door Miramax, het bedrijf van Bob en Harvey Weinstein.

In een essay voor de entertainmentnieuwssite Polygon schrijft journalist Drew McWeeny dat Weinstein er twee films met een relatief bescheiden budget van 75 miljoen van wilde maken en die informatie anderhalf jaar voor Jackson verzweeg.

Toen Jackson & co. hoorden wat Weinstein van plan was, lekten ze het script van het tweeluik uit aan de entertainmentwebsite Ain’t It Cool News, waarvoor McWeeny in die tijd schreef.

Het Lord of the Rings-team hoopte zo het project onder de aandacht te brengen en een andere studio aan te trekken die bereid was om er meer in te investeren. Jackson & co. dachten daarbij specifiek aan New Line Cinema, die interesse in het project had getoond.

New Line Cinema liet zich door het uitgelekte script overtuigen en nam het project over van de Weinsteins, die als executive producers aanbleven. Onder New Line Cinema werd The Lord of the Rings uitgebreid tot een drieluik.

Bron: Polygon