Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

15.10.2014

The Loft

door Ewoud Ceulemans

Eigenlijk was Loft (2008) altijd al een beetje een Amerikaanse film, maar dan eentje gemaakt in Vlaanderen. De politiekantoren van Antwerpen zijn in realiteit heus niet zo trendy en modern als die in Erik Van Looys succesfilm en de blauwgroene filters verraadden de invloed van Michael Mann en David Fincher. Genoeg redenen dus om uit te kijken naar de langverwachte Amerikaanse remake, die nu eindelijk onze zalen bereikt.

Groot was dan ook onze ontgoocheling toen bleek dat de Amerikaanse update zelden iets origineel toevoegt. Even groot was onze opluchting toen bleek dat Bart De Pauws verhaal je nog steeds bijna twee uur op het puntje van je stoel houdt, en Van Looys kinetische regie het geheel nog steeds van de juiste dynamiek voorziet.

Aangezien Loft de meest bezochte Vlaamse film ooit is, gaan we ervan uit dat u het verhaaltje al kent. Er is nauwelijks iets veranderd: vijf vrienden die een loft gebruiken om hun minnaressen te ontmoeten, komen in nauwe schoentjes wanneer ze een lijk aantreffen in hun liefdesnest.

De ontknoping van de film blijft zo vergezocht dat je normaal gezien eens stevig met je wenkbrauwen zou fronsen, maar je kan het evengoed als een verdienste van de makers beschouwen dat je dat uiteindelijk niet doet. De dubbele plottwist vereist tenslotte een serieuze suspension of disbelief: toch blijft The Loft een verdraaid spannende zit, zelfs voor wie de uitkomst al kent.

Dat de Amerikaanse dialogen soms geforceerd aanvoelen, en acteurs als Karl Urban en Wentworth Miller nauwelijks kunnen verbergen dat hun personages uit bordkarton bestaan, hoeft de pret dan ook niet te drukken. Strak in beeld gezette sequenties als de casinoscène bewijzen het immers: Van Looy, onze eigen master of suspense, heeft het nog steeds in de vingers.

>>KLAP

Erik Van Looys liefde voor stijlvolle Amerikaanse thrillers druipt ook van deze remake van zijn succesfilm af. Wie zich graag nog eens laat meeslepen door de spannende opbouw en dito ontknoping van Bart De Pauws scenario, weet dus waarheen.

Regie Erik Van Looy
Cast Karl Urban, Wentworth Miller, James Marsden, Eric Stonestreet, Matthias Schoenaerts
Speelduur 1u44
Vanaf 15 oktober in de bioscoop

@Ewoud51