Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

17.08.2016

Lights Out

door Ruben Nollet

Bekijk voordat je verder leest de kortfilm Lights Out hier.

Klaar? Geef toe, niet slecht gedaan. Een eenvoudig – en zeer visueel – idee, sober en efficiënt uitgevoerd. Oké, de climax lijkt een beetje goedkoop, maar dat schrijven we graag toe aan de beperkte middelen waarmee regisseur David Sandberg zijn ding moest doen.

Productiemaatschappij Atomic Monster (Annabelle, The Conjuring 2) was ook danig onder de indruk van Sandbergs aanpak, en gaven Sandberg de kans om zijn kortfilm uit te werken tot een avondvullende voorstelling. De jonge regisseur stond meteen voor een dubbele uitdaging: genoeg schrikmomenten uitdokteren om een ongedurig griezelpubliek te plezieren en een originele backstory verzinnen voor het spookachtige wezen dat zich schuilhoudt in het donker.

Het goeie nieuws is dat Sandberg andermaal weet hoe hij met een beperkt budget – nog geen 5 miljoen dollar – iets maakt dat er een beetje deftig uitziet. Maar daarmee hebben we het helaas wel gehad qua fijne meldingen.

Lights Out doet wel degelijk zijn best om een plot uit te tekenen die iets om het lijf heeft. Na een passend huiveringwekkende openingssequens – met een mooie cameo van Lotta Losten, de actrice uit de kortfilm – maken we kennis met een wankel gezin. Vader Paul (Billy Burke) is het niet zo best vergaan, moeder Sophie (Maria Bello) is op zijn zachtst gezegd labiel en jonge zoontje Martin (Gabriel Bateman) wordt belaagd door een schepsel met lange krasnagels en een aversie voor licht. Martins oudere zus Rebecca (Teresa Palmer) is er ook nog, maar die heeft al lang het hazenpad gekozen. Tot ze telefoon krijgt van Martins school.

Wat volgt, is een mix van Ring, Mama en vooral The Babadook. Alles behalve slechte voorbeelden, maar Sandberg voegt daar behalve zijn licht-uit-licht-aan-idee niets origineels aan toe. En zelfs dat ene concept blijkt niet meer dan een gimmick, een manier om met goedkope jump scares uit te pakken. Als je dan moet vaststellen dat Lights Out nauwelijks een angstaanjagend moment kan creëren, is de conclusie snel getrokken.

>>KLAP

Spookachtige horrorfilm over een vervaarlijk wezen dat in de duisternis leeft en misbruik maakt van de mentale onstabiliteit van een depressieve vrouw. Regisseur David Sandberg breidt zijn eigen kortfilm uit tot een kruising tussen The Babadook en Mama.

Regie David Sandberg
Cast Teresa Palmer, Gabriel Bateman, Maria Bello
Speelduur 1u21
Vanaf 17 augustus in de bioscoop

@RubenNollet