Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

04.02.2019

Liam Neeson openhartig over racistische wraakfantasie

door Vertigo

Naar aanleiding van zijn nieuwe film Cold Pursuit, waarin zijn personage een wraakmissie onderneemt, onthulde Liam Neeson een shockerend verhaal uit zijn privéleven.

Nadat een goeie vriendin van hem verkracht werd, zon hij namelijk zelf op wraak. “Zij ging er bijzonder goed mee om,” zei hij, “maar ik vroeg onmiddellijk of ze wist wie de dader was of welke huidskleur hij had. Ze zei dat het een zwarte man was.”

“Het is schaamtelijk om toe te geven,” vervolgde hij, “maar ik ben ongeveer een week lang de straat ingetrokken met een knuppel. Ik hoopte dat één of andere ‘zwarte klootzak’ een café zou buitenkomen en ruzie zoeken. Zo zou ik een excuus hebben om hem te vermoorden.”

“Het is vreselijk,” zei hij, “maar ik heb eruit geleerd. Op een gegeven moment besefte ik waar ik mee bezig was. Ik ben opgegroeid in Noord-Ierland tijdens de Troubles. Enkele van mijn kennissen stierven na een hongerstaking.”

“Ik begrijp de drang naar wraak,” besloot hij, “maar daar komt enkel meer wraak en meer moorden uit voort. Noord-Ierland is er het levende bewijs van.”

Neesons verhaal lokte heel wat verontwaardige reacties uit online. De acteur wordt beschuldigd van racisme en lijkt volgens sommigen te veronderstellen dat hij als blanke beroemdheid ongestraft zo’n verhaal kan vertellen.

https://twitter.com/FredTJoseph/status/1092473358896246785

https://twitter.com/msshanitarenee/status/1092471111374327809

https://twitter.com/dianelyssa/status/1092468316264906756

Bron: IndieWire, EW

Lees meer over: