Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

26.05.2019

LGBTQ-organisatie klaagt gebrek aan transgenders in grote studiofilms aan

door Vertigo

De Amerikaanse organisatie Gay & Lesbian Alliance Against Defamation of GLAAD heeft in een jaarlijks rapport opgemerkt dat in 2018 geen enkele grote studiofilm een transseksueel personage bevatte.

Nochtans deden transgenders het volgens GLAAD goed op tv dankzij de series Pose en Supergirl, waarin de eerste transseksuele superheld werd geintroduceerd. “Bovendien won Una mujer fantástica een Oscar,” staat te lezen. “Studio’s laten een ongelooflijke kans liggen om positieve verhalen te vertellen over transgenders.”

Op vlak van homoseksuele representatie scoorde 2018 dan weer hoger dan 2017. Van de 110 studiofilms werd 18,2 procent als inclusief bevonden, een stijging van 5,4 procent. Als voorbeelden werden onder meer Love, Simon, Blockers en The Girl in the Spider’s Web aangehaald.

“De personages maken een actieve ontwikkeling door en worden niet opgevoerd als een grap of een hulpmiddel voor de groei van een ander personage,” schrijft GLAAD.

Walt Disney en Lionsgate maakten in 2018 geen enkele film met een LGBTQ-personage en ook Warner Bros. en Paramount schoten tekort met respectievelijk 5 op 23 en 2 op 10 inclusieve releases. Universal en 20th Century Fox deden het dan weer uitstekend dankzij films als Blockers, Truth or Dare en Mamma Mia! Here We Go Again enerzijds en Love, Simon, Deadpool 2 en Bohemian Rhapsody anderzijds.

Tot slot betreurt GLAAD de opdoeking van Fox 2000, de afdeling achter Love, Simon en andere progressieve films, na de overname van 20th Century Fox door Disney. “Fox 2000 plande een film van Greg Berlanti over een homo-auteur,” schrijft GLAAD. “We hopen dat Disney het project niet schrapt of dat een andere studio het overneemt.”

Bron: Variety

Lees meer over: