Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

17.11.2021

Leonardo DiCaprio & co. improviseerden erop los in Don’t Look Up-openingsscène

door Vertigo

Adam McKay heeft onthuld dat de openingsscène van zijn scifikomedie Don’t Look Up geïmproviseerd is en oorspronkelijk 16 minuten lang was. Het gaat om een scène waarin twee astronomen (Leonardo DiCaprio en Jennifer Lawrence) de Amerikaanse president (Meryl Streep) waarschuwen dat er een komeet op weg is naar de aarde. Ook de stafchef van het Witte Huis (Jonah Hill) en een NASA-medewerker (Rob Morgan) zijn van de partij.

Volgens McKay amuseerden de castleden zich rot. “Meryl kwam echter bijna intimiderend over omdat ze misschien wel de beste acteur ooit is,” zegt hij en voegt eraan toe dat Streep ook een geweldige lach heeft en heel goed kan improviseren. “Jonah is op zijn beurt een van de beste improvisatie-acteurs ooit en inspireerde Jen, Leo en Rob om ideeën aan te brengen.”

De scène nam twee draaidagen in beslag, maar moest achteraf ingekort worden. “Ik kon ze blijven bekijken, maar je kunt een film niet aftrappen met een scène van 16 minuten waarin eigenlijk niets gebeurt,” zegt McKay. “Onze monteur Hank Corwin is een van de beste in zijn vak en heeft er een soort Fred Astaire-dansnummer van gemaakt.”

DiCaprio vond de kans om te improviseren interessant, aangezien dat niet vaak het geval is bij de films waarin hij meespeelt. “Jen en ik ontwikkelden onze personages van in het begin al improviserend,” zegt hij. “Er spelen heel veel acteurs in de film mee en ze kregen allemaal de vrijheid om hun personages uit te diepen. Het was ongelooflijk om met zoveel geweldig talent samen te werken.”

Bron: IndieWire