Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

23.11.2021

L’ennemi met Jérémie Renier en Vlaamse toppers krijgt trailer

door Vertigo

L’ennemi, de nieuwe langspeler van Stephan Streker met Jérémie Renier in de hoofdrol, haalt op 26 januari 2022 de Belgische zalen en nu staat de trailer online.

De opnames vonden grotendeels plaats in Oostende, waar Renier het gezelschap kreeg van enkele Vlaamse acteurs. L’ennemi is geschreven en geregisseerd door Streker en geproduceerd door Michaël Goldberg en Boris Van Gils.

Streker is met L’ennemi aan zijn vierde film toe. In 2016 werd zijn familiedrama Noces genomineerd voor de César voor Beste Buitenlandse Film en won hij de Ensor won voor Beste Franstalige Film.

L’ennemi opende in 2020 de Officiële Competitie van Film Fest Gent en gaat over een beroemde politicus (Jérémie Renier) die wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw (Alma Jodorowsky).

Zij werd op een nacht dood aangetroffen in hun hotelkamer aan de Noordzee. Is de politicus schuldig of onschuldig? Niemand weet het. En hijzelf misschien ook niet.

Streker koos ervoor om net als in Noces een verhaal te vertellen dat los geïnspireerd is op een waargebeurd verhaal. “Ik heb de indruk dat je je onderwerp zelf niet kiest,” zegt hij. “Het is eerder het onderwerp dat jou kiest en zich opdringt.”

L’ennemi vertelt het verhaal van een politicus die ervan beschuldigd wordt zijn vrouw te hebben vermoord,” vervolgt hij. “Niemand weet of hij schuldig of onschuldig is en toch heeft bijna iedereen een standpunt… Daar ben ik vanuit gegaan.”

“Wat mij vanaf het begin opviel in de zaak, was dat iedereen een vaak zeer uitgesproken mening had over de schuld of onschuld van het hoodpersonage in dit verhaal, terwijl per definitie niemand getuige was van wat er werkelijk was gebeurd.”

L’ennemi moet worden opgevat als ‘de innerlijke vijand’,” zegt Streker over de titel. “Er zijn natuurlijk momenten waarbij we het slachtoffer zijn van anderen maar doorgaans zijn we het slachtoffer van onszelf. Heel vaak zijn we zelf onze grootste vijand.”

Volgens Streker is L’ennemi ook een film over België. “Misschien vooral een film over België,” zegt hij. “L’ennemi is een ‘zuiver Belgisch’ verhaal, hoofzakelijk door zijn wendingen.”

“Ik vond het belangrijk om die eigenheid te respecteren, want volgens mij bereiken we het universele door die particulariteit te bewaren,” vervolgt hij. “België is een uniek land waar ik van hou.”

In bijrollen duiken een aantal bekende Vlaamse acteurs op: Sam Louwyck, Peter Van den Begin, Bruno Vanden Broucke en Jeroen Perceval.

“Het personage dat zeven talen spreekt, heb ik wel speciaal voor Sam Louwyck geschreven,” zegt Streker. “Ik stuurde hem het script en daarna vroeg hij me hoe ik wist dat hij zeven talen sprak, terwijl ik dit helemaal niet wist. Voilà, nog een gelukkig toeval.”

“Ik wilde absoluut Peter Van den Begin in de film omdat hij een van de interessantste koppen heeft die ik ken. Je kan hem van alle mogelijke kanten filmen, het resultaat is altijd pure magie.”

“Voor de rol van de rechter wou ik absoluut Bruno Vanden Broucke die ik in de K.V.S. gezien had in Missie van David Van Reybrouck. De rol van Jeroen Perceval is heel beperkt, maar toch ben ik blij dat ik deze veelzijdige acteur aan boord had.”