Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

24.12.2020

Leidt Warner Bros’ 2021-releasestrategie tot massale piraterij?

door Vertigo

Warner Bros’ beslissing om al zijn 2021-films in de VS tegelijkertijd in de bioscoop en op HBO Max uit te brengen heeft mogelijk ook gevolgen op de box-office in andere landen.

In tegenstelling tot bij traditionele bioscoopreleases zullen mensen namelijk meteen een kwalitatieve versie van films als The Suicide Squad en The Matrix 4 illegaal kunnen downloaden.

Het fenomeen deed zich al voor met Mulan. De film werd namelijk 21,4 miljoen keer illegaal gedownload in de eerste twaalf weken na zijn release op Disney+ begin september.

Volgens Abigail De Kosnik van het Berkeley Center for New Media aan de University of California zijn de Mulan-cijfers bij de hoogste die ze al heeft gezien. “Door Warner Bros’ beslissing zullen internetpiraten volgend jaar hoogdagen beleven,” zegt ze.

Bovendien merkt Neil Gane van de Asia Video Industry Association’s Coalition Against Piracy op dat er door de coronacrisis en bijbehorende lockdowns in 2020 al meer illegaal gedownload werd dan in de voorbije jaren.

“Tijdens de strengste lockdownperiode in Zuidoost-Azië van maart tot midden mei zagen we dezelfde pieken in het gebruik van illegale en legale streamingplatformen,” zegt Gane.

Bron: THR

Lees meer over: