Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.08.2019

Legendarische Gentse bioscoop Studio Skoop staat te koop

door Vertigo

De Gentse cinema Studio Skoop staat na negenenveertig jaar te koop. “Het is tijd dat er een nieuwe wind waait,” zegt uitbater Walter Vander Cruysse.

Hij voegt eraan toe dat er gepraat wordt over een overname van de bioscoop met zijn 421 plaatsen en bijbehorend café. Aangezien het hele gebouw verkocht wordt, vreest men dat enkel een projectontwikkelaar kans zal maken.

“Een kapitaalkrachtige koper zal misschien niet geneigd zijn om de cinema voort te zetten,” zegt Patrick Deboes, de uitbater van concullega Sphinx. “Een cinema uitbaten moet je doen uit liefde voor het vak. Je mag al blij zijn als je break-even draait.”

Lumière, her filmbedrijf dat al bioscopen heeft in Brugge, Antwerpen en binnenkort Mechelen, is alvast geïnteresseerd, maar alles hangt van het prijskaartje af.

Ook Film Fest Gent ziet mogelijkheden in de Studio Skoop. “We zien potentieel om er een vast plek te krijgen,” zegt algemeen directeur Marijke Vandebuerie. “Het idee is nog niet concreet, maar het zou ons een kans bieden om een heel jaar lang te werken rond filmmuziek en educatie.”

Sami Souguir, de Gentse Schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning, juicht het idee alvast toe. “Dat Skoop te koop staat, heeft mij alleen nog als gerucht bereikt,” zegt hij, “maar ik ben het idee van een eigen huis voor het festival wel genegen. Dan kunnen we ons nog meer profileren als dé filmstad.”

Bron: De Standaard

Lees meer over: