Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

02.09.2015

Le Tout Nouveau Testament

door Steven Tuffin

De comebackprent van Jaco Van Dormael na diens vanity project Mr. Nobody schiet ongelooflijk straf uit de startblokken. Het brein achter vaderlandse klassiekers Toto le héros en Le huitième jour introduceert je met zijn kenmerkende stijl in een wonderlijke doch herkenbare wereld.

God is een van de hoofdpersonages, maar hij is een simpele man die samen met zijn quasi-comateuze echtgenote en hun net niet puberende dochter in een Brussels flatgebouw woont. De Almachtige blijkt een humeurig ventje, die de verveling bestrijdt door allerlei verschrikkelijke wetmatigheden te verzinnen die het de mensheid alleen maar moeilijker maken.

Omdat zoonlief het allang afgebold is, is het ditmaal aan de dochter des huizes om schoon schip te maken. Haar modus operandi: voordat ze op aarde ‘nederdaalt’, hackt ze de computer van papa en zorgt ze ervoor dat iedereen zijn sterfdatum kent.

Het eerste half uur van deze Onheilige Komedie bevat meer geestigheid en visueel vernuft dan het gros van de producties die dit jaar de zalen zullen bereiken. Bovendien scheert de Belgische wereldster Benoît Poelvoorde eindelijk nog eens echt hoge toppen als de Verschrikkelijke Vader.

Het is echter met Le Tout Nouveau Testament hetzelfde als met alle andere religies. Hoe hard je ook je best om deze ten volle te omarmen, aan het einde blijf je met een hol gevoel achter.

Wanneer Gods dochter – via een lange tunnel van wasmachine naar wasmachine – de aarde bereikt, krijgen de maniëristische neigingen van de filmmaker immers de overhand. De hyperaanwezigheid van voice-over, score en camera-ingrepen zorgt ervoor dat je nooit echt betrokken raakt bij wat volgt.

Resultaat: het brede gamma aan mooie plaatjes en vindingrijke momenten– Laura Verlinden schitterde zelden zo fel! Catherine Deneuve doet het met een gorilla! Dat apocalyptische sfeertje aan de kust! – raken oog en lachspier, maar schampen hart.

>>Klap

Toto le héros-brein Jaco Van Dormael mixt in deze Onheilige Komedie de kolder van Monty Python-klassieker Life of Brian met het visuele vernuft van Amélie-regisseur Jean-Pierre Jeunet. Met een schitterende Benoît Poelvoorde als humeurige God de Vader.

Regie Jaco Van Dormael
Cast Benoît Poelvoorde, Catherine Deneuve, Laura Verlinden
Speelduur 1u52
Vanaf 2 september in de bioscoop

@Waanzinema