Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

22.12.2015

Le nouveau

door Dominic Zehnder

Komedies die zich op een middelbare school afspelen zijn niets nieuws onder de zon. Doorgaans gaat het om Amerikaanse B-producties die vaak niet op al te veel bijval kunnen rekenen. Gelukkig zijn er toch af en toe van die uitzonderingen die wel weten te overtuigen, zoals Easy A of Mean Girls bijvoorbeeld. En net zoals die laatste probeert ook de Franse soortgenoot Le Nouveau bezoekers te lokken met een verhaal rond ‘nieuw zijn’ en pesterijen.

Helaas lukt het regisseur Rudi Rosenberg op geen enkel moment om zijn eerste langspeelfilm naar het zelfde niveau als Mean Girls te tillen. Langdradige scènes en een weinig origineel script tekenen deze 80 minuten durende productie. Dat is niet bijster lang, maar de aftiteling laat toch een eeuwigheid op zich wachten. Je zou het op het feit kunnen steken dat Rosenberg hiervoor enkel kortfilms gemaakt heeft en nu gewoon een langgerekte kortfilm presenteert, maar het echte probleem van Le Nouveau ligt ergens helemaal anders: er valt even weinig te lachen als tijdens de eindejaarsconference van Geert Hoste.

Maar gelukkig is niet alles negatief aan deze in wezen charmante productie. De kindacteurs doen hun werk uitstekend en acteren heel natuurlijk. De personages die zij portretteren mogen soms dan zeer overdreven zijn, maar ze zijn allemaal heel herkenbaar. Het is dan ook dankzij de acteurs dat de film geen totale flop wordt.

Uiteindelijk heeft Le Nouveau zijn hart op de juiste plaats en probeert hij de (al dan niet) subtiele pesterijen op middelbare scholen onder de aandacht te brengen. Dat lukt ook vrij goed en zorgt ervoor dat het eindoordeel positiever uitvalt dan aanvankelijk gedacht. In de cinema’s zal de prent waarschijnlijk geen al te hoge toppen scheren, maar dat was volgens mij ook niet het primaire doel van de film. Het is eerder zo een van die prenten die de komende jaren in talrijke klaslokalen vertoond zal worden.

>>KLAP

Franse highschoolkomedie die de mosterd haalt bij genregenoten als Mean Girls. Een schoolvoorbeeld van een film over pesterijen en buitenbeentjes, vol herkenbare situaties, knotsgekke personages en overtuigende tieneracteurs.

Regie Rudi Rosenberg
Cast Rephaël Ghrenassia, Joshua Raccha, Max Boublil
Speelduur 1u21
Vanaf 23 december in de bioscoop

@swissepfan