Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.05.2018

Lars von Trier reageert op Björks beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag

door Vertigo

Vorig jaar kwam Lars von Trier onder vuur te liggen nadat Björk hem beschuldigde van ongewenste intimiteiten op de set van Dancer in the Dark. Ook Peter Aalbaek Jensen, medeoprichter van von Triers productiehuis Zentropa, werd beschuldigd van ongepast gedrag. Jensen zei indertijd dat hij en von Trier de slachtoffers waren en nu heeft de regisseur zelf voor het eerst gereageerd op de beschuldigingen.

“Negentig procent van de journalisten schreef dat ik Björk zou betast hebben,” zei Besson, “maar dat is belachelijk. Ik heb alles ontkend, maar daar werd niet over geschreven. Het andere verhaal is namelijk veel sappiger, ook al is het niet waar.”

“Ik heb haar aangeraakt,” verduidelijkte hij, “maar dat doe ik met al mijn actrices. Björk ging heel hard op in haar werk waardoor ze soms overstuur of ziek was. Dus heb ik haar vastgepakt. Als knuffels ongewenste intimiteiten zijn, dan weet ik echter niet hoe het verder moet. Ik kan geen films maken zonder aan mijn acteurs te komen. Voor zover ik weet heb ik haar niet op de verkeerde plekken aangeraakt.”

Verder staat von Trier heel positief tegenover de #MeToo-beweging. “Ik vind het een schitterend idee,” zei hij. “Als het goed gebruikt wordt, kan het van groot belang zijn. Het probleem is dat niemand had verwacht hoe groot de impact van het internet zou zijn. Mensen die onderdrukt worden in hun land hebben nu een manier om zich te laten horen en dat is positief. Ik ben echter bang dat iemand die bijvoorbeeld van moord beschuldigd wordt meteen gaat veroordeeld worden in plaats van zijn onschuld te behouden tot het tegendeel bewezen is.”

Bron: The Playlist