Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

12.03.2024

Land of Bad: Te pruimen ChatGTP-herwerking van Gene Hackman-actiefilms (recensie)

door Chris Craps

Land of Bad kun je allesbehalve origineel noemen. De actiefilm lijkt wel een ChatGPT-herwerking van de Gene Hackman-vehikels Bat 21 en Behind Enemy Lines. Als Republikeins B-vertier valt het resultaat echter nog best te pruimen.

Liam Hemsworth, broer van Chris, vertolkt Playboy, een Joint Terminal Attack Controller – de radioman bij militaire drone-operaties – van een Delta Force-team op de Filippijnen. Hij heeft regelmatig contact met Reaper (Russell Crowe), een voormalige piloot die vanuit de basis een gewapende drone bestuurt en zo operaties volgt. Uiteraard loopt er iets fout en Playboy moet zich als enige overlevende naar een point of extraction begeven.

Land of Bad biedt bijna non-stop actie, maar stijgt nooit uit boven een formulefilm. De Amerikanen zijn moedig, vindingrijk en loyaal, de schurken op hun beurt sadistisch. Op de momenten dat Playboy een uitweg vindt of gered zal worden, komt er steevast iets op zijn pad waardoor hij nog dieper in de shit raakt. Het jargon dat de Amerikanen hanteren, is zeer authentiek, maar de hilarisch-gruwelijke tweede helft voelt aan als een absurde Indiana Jones-scène.

Het beste aan de film zijn de rustige momenten met Russell Crowe als drone-controleur die – als hij geen veganistisch voedsel moet zoeken voor zijn vierde en hoogzwangere vrouw – laconieke commentaar levert vanuit zijn stoel in het hoofdkwartier. De Gladiator-ster speelt zijn charismatische zelf en doet dat op een zeer amusante manier.

Wie van het genre houdt, zal zich niet vervelen.

>>Klap

Underwater-regisseur William Eubank laat in deze oorlogsfilm Liam Hemsworth geïsoleerd raken tussen jihadisten, terwijl Russell Crowe hem vanuit het hoofdkwartier drone-steun geeft. Wie de Gene Hackman-vehikels Bat 21 en Behind Enemy Lines gezien heeft, weet wat te verwachten.

Regie William Eubank
Cast Russell Crow, Liam Hemsworth, Luke Hemsworth
Speelduur 1u54
Vanaf 13 maart in de bioscoop