Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

15.06.2017

Wordt Tom Cruise zondebok voor The Mummy-flop?

door Vertigo

Waarom scoort The Mummy zo onder de verwachtingen in de VS? De blockbuster bracht in zijn openingsweekend slechts 32 miljoen dollar op, en ook de recensensies waren niet mals. Het wordt afwachten of de film überhaupt winst zal maken. Bij het zoeken naar een oorzaak wijzen veel vingers nu naar hoofdacteur Tom Cruise.

Volgens bronnen nauw betrokken bij de productie hield de ster de touwtjes stevig in handen en had hij inspraak in het hele creatieve proces. Er bestond zelfs een contract waarin stond dat Cruise controle mocht uitoefenen over net niet alle aspecten van de film: van het scenario over de postproductie tot de marketingstrategie.

Een ander pijnpunt is dat regisseur Alex Kurtzman de nodige ervaren ontbeeerde om zo’n grote film vol actie, avontuur en special effects te maken. Zijn enige eerdere wapenfeit als regisseur was het matige drama People Like Us met Chris Pine en Elizabeth Banks. Dat Cruise zijn fiat gaf aan Kurtzman, ligt waarschijnlijk aan het feit dat hij hem kende van zijn tijd als scenarist van Mission: Impossible III. Op de set leek het volgens bepaalde bronnen alsof Cruise de echte regisseur was.

Ook op de keuze van de scenaristen had Cruise de nodige invloed. Hij haalde Christopher McQuarrie en Dylan Kussman aan boord, twee vrienden met wie hij eerder al had samengewerkt, en gaf hen de opdracht het scenario te herwerken. De rol van Cruise moest groter worden omdat in het originele scenario de mummie ongeveer evenveel schermtijd kreeg als zijn personage, en dat kon natuurlijk niet.  Zo voegden ze de verhaallijn toe waarin Cruize bezeten raakt door het titelpersonage. Hoewel Universal niet helemaal wild was van dat idee, volgden ze die aanpak toch.

Toen de opnames klaar waren, deed Cruise een beroep op monteur Andrew Mondshein – u raadt het al: een goeie vriend. Hij keek strikt toe op het hele proces, wat de nodige kritiek veroorzaakte. Volgens sommigen leek het alsof Cruise meer een infomercial over zichzelf aan het maken was dan een een spectaculair horroravontuur.

Universal heeft in een reactie laten weten dat de acteur geen negatieve invloed gehad heeft op de productie: “Tom engageert zich op een manier die ongezien is in de filmindustrie van vandaag. Hij heeft de film mee vorm gegeven, met als enige doel mensen een onvergetelijke bioscoopervaring te bezorgen.”

Ook Frank Walsh, art director van de film, klinkt positief; “Ik heb de verhalen gehoord van hoe Tom iedereen tot het uiterste dreef, maar die kloppen niet. Het was geweldig om met hem samen te werken. Die man kent z’n vak door en door. Daardoor kan hij het zich bijvoorbeeld permitteren om tips te geven aan de regisseur.”

Bron: Variety