Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

03.11.2021

Lady Gaga openhartig over methodacting voor Ridley Scotts House of Gucci

door Vertigo

Voor Ridley Scotts House of Gucci kroop Lady Gaga (A Star Is Born) in de huid van Patrizia Reggiani. Zij beraamde onder meer om financiële redenen de moord op haar ex-man Maurizio Gucci (Adam Driver), het hoofd van modehuis Gucci.

“Ik ben drie jaar geleden begonnen met de voorbereidingen en heb anderhalf jaar als Patrizia geleefd,” zegt Gaga. “Daarvan heb ik negen maanden met een accent gepraat, zelfs naast de set. Ik ben nooit uit mijn rol gevallen.”

“Het was bijna onmogelijk voor me om Patrizia’s accent na te bootsen terwijl ik blond haar had,” vervolgt ze. “Ik heb het onmiddellijk moeten verven en vroeg me ook bij alles dat ik zag of aanraakte af hoeveel geld ermee gemoeid was.”

“Ik weet niet of Patrizia een fotografe was, maar om erachter komen wat haar interesses waren, nam ik overal waar ik ging foto’s,” voegt ze eraan toe. “Ik merkte dat ze van mooie dingen hield en verwijderde elke foto die niet mooi was.”

Gaga, die Italiaanse roots heeft, leerde eerst het dialect van Reggiani’s geboortestad Vignola aan en vervolgens een verfijndere manier van spreken die volgens haar in steden als Milaan of Firenze zou gepast zijn.

“In de film zal je merken dat mijn accent licht verandert afhankelijk van de persoon met wie ik aan het praten bent,” zegt de actrice.

House of Gucci was de beste ervaring van mijn leven omdat ik op elk moment aan mijn eigen Italiaanse voorouders dacht en aan wat zij hebben moeten doen om me een beter leven te geven,” vervolgt ze. “Ik wilde dat ze trots op me waren.”

Volgens Gaga begon haar methodacting naar het einde van de shoot toe psychologisch zijn tol te eisen. “Of ik me nu in mijn hotelkamer of op de set bevond, ik leefde en praatte als Reggiani,” zegt ze.

“Ik weet nog dat tijdens de opnames in Italië een wandeling ging maken,” vervolgt ze. “Dat had ik al ongeveer twee maanden niet meer gedaan en ik was in paniek omdat ik dacht dat ik op een filmset stond.”

Reggiani zelf uitte in april 2021 kritiek op House of Gucci omdat Gaga haar niet had geraadpleegd. “Ik dacht dat ik het verhaal enkel eer kon aandoen als ik het benaderde op een nieuwsgierige en journalistieke manier,” reageert Gaga.

“De bedoeling was dat ik tussen de regels van het script door kon lezen,” vervolgt ze. “Niemand moest me vertellen wie Patrizia Reggiani was, zelfs Patrizia Reggiani niet.”

Bron: IndieWire