Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.05.2020

Laatste Blockbuster-videotheek houdt stand tijdens de coronacrisis

door Vertigo

De Blockbuster-videotheek van Bend, Oregon is sinds maart vorig jaar het enige overgebleven filiaal van de Amerikaanse keten en heeft niet alleen de opkomst van de streamingplatformen overleefd, maar doorstaat ook de coronacrisis.

Daar is uitbaatster Sandi Harding in geslaagd door de videotheek zo veilig mogelijk te maken en nu haar lokale dvd-verdeler gesloten is zelf films te gaan kopen in de winkel.

“De grote nieuwe titel van volgende week is The Call of the Wild,” zegt Harding. “Ik begin normaal met dertig exemplaren op dvd en twaalf tot veertien op blu-ray, maar ik koop er slechts tien per winkel. De uitbaters vinden het namelijk niet leuk als ik hun rekken kom leegmaken dus probeer ik iets over te laten voor de gewone klanten.”

Harding moest haar videotheek even dicht doen in het begin van de coronacrisis, maar begon kort daarna met een afhaaldienst voor films. De doosjes werden ontsmet, verpakt in een plastic zakje en tot aan de wagen van de klant gebracht.

Later sloot Harding nog even om de winkel veilig te maken. Daarvoor werd een wegwijzersysteem uitgedokterd en werden er zowel mondmaskers als handschoenen voorzien. Het personeel behield tijdens de hele periode zijn loon.

Sinds de heropening doet de Blockbuster het even goed als gewoonlijk. Volgens Harding zijn enkel de kijkgewoontes van de klanten veranderd.

“In het begin werden Outbreak, Contagion en andere films over pandemieën gehuurd, maar nu varieert het weer meer,” zegt ze. “De mensen konden de gewenste film wellicht op een streamingdienst hebben gevonden, maar dat hoeft niet. Ze kunnen hem gewoon hier komen huren.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: