Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

18.10.2017

Laat David Fincher cinema achter zich?

door Ben De Smet

De budgetten voor blockbusters worden tegenwoordig steeds groter en filmstudio’s lopen elkaar voor de voeten om het volgende cinematic universe uit te te bouwen. Oldschool regisseur David Fincher heeft niks met die trends, maar in plaats van ertegen te vechten, zoekt hij naar andere mogelijkheden.

Die mogelijkheden vindt Fincher tegenwoordig bij Netflix, waar hij met Mindhunter zijn tweede serie maakte, na House of Cards. Mindhunter besteedt veel aandacht aan zijn personages en hun proces. Volgens Fincher is een dergelijke karakterstudie niet meer te vinden in de hedendaagse cinema.

Hij maakt de vergelijking met Alan J. Pakula’s classic uit 1976, All The President’s Men, waarin volgens Fincher “alles personage is.” Tegenwoordig, zo stelt hij, is er in films steeds “een tikkende klok” aanwezig, terwijl hij liever zijn tijd neemt. Hij heeft niet per se iets tegen de grote hedendaagse filmstudio’s en heeft er zelfs vrienden, maar hij ziet zichzelf niet binnen hun lijntjes kleuren.

Fincher gelooft nog wel in de cinema, zij het met een cynische ondertoon. “Het loopt er nog steeds vol kinderen, alleen zijn ze allemaal bezig op hun smartphones. Het is een sociale gelegenheid zoals een kampvuur en de film is het kampvuur. Dat is waarom mensen samenkomen, maar het dient eigenlijk niet meer om naar te kijken, want het kampvuur is altijd hetzelfde.”

Bron: The Playlist