Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

10.08.2016

La pazza gioia

door Ruben Nollet

Kunnen twee onstabiele dames elkaar steunen?

Dat is de vraag waaraan de Italiaanse regisseur Paolo Virzì dit aanstekelijke drama ophangt. We maken in eerste instantie kennis met Beatrice, een mythomane die ooit tot de rijke klasse behoorde en denkt dat ze de groten der aarde kan opbellen als ze daar zin in heeft. Ze is geïnterneerd in Villa Biondi, een alternatieve instelling die de nadruk legt op therapeutische activiteiten zoals tuinieren. Het verhaal neemt een energieke wending wanneer de getraumatiseerde en depressieve Donatella arriveert en Beatrice besluit om zich over de gebroken vrouw te ontfermen. Op een bepaald moment zien ze de kans schoon om te ontsnappen en dat is het begin van een Thelma & Louise-achtig avontuur.

Zoals Virzì uitlegt in het Vertigo-zomernummer, kreeg hij het idee voor La pazza gioia toen hij hoofdactrices Valeria Bruni Tedeschi en Micaela Ramazzotti met elkaar zag omgaan op de set van zijn vorige film Il capitale umano. Je snapt meteen wat hij toen opmerkte. De dames mogen dan zowel qua fysiek als mentaal tegenpolen zijn, het klikt wonderwel tussen hen. Bruni Tedeschi – overigens de zus van Carla Bruni – springt het meest in het oog als de extravagante en flamboyante Beatrice, maar in de rol van de introverte en geknakte Donatella maakt Ramazzotti zeker evenveel indruk. Hun vertolkingen zorgen ervoor dat de kijker de heldinnen helemaal kan begrijpen, hoe labiel ze ook zijn.

De grootste verrassing is echter hoe moeiteloos La pazza gioia zijn evenwicht bewaart. Grappig bedoelde Italiaanse films gedragen zich vaak zo overdreven opgefokt dat ze bij een buitenlands publiek op de maag blijven liggen. Virzì weet echter perfect hoe ver hij kan gaan, wat alles behalve een sinecure is gezien de aard van de personages. De cineast-scenarist gebruikt de dolle humor als een strategie om de onmiskenbare donkere kanten van het verhaal te weerspiegelen. Het gevolg is dat de film niet alleen vrolijk, maar ook emotioneel is geworden. En bijzonder fraaie, wat niet zo moeilijk is als je weet dat hij zich volledig afspeelt in Virzì’s geboortestreek Toscane.

>>KLAP

Een Italiaanse tragikomedie die ondanks zijn extravagante karakters verrassend genoeg nooit onuitstaanbaar wordt. Afwisselend geestige en pakkende kruising tussen One Flew over the Cuckoo’s Nest en Thelma & Louise. Gedragen door twee ijzersterke hoofdactrices.

Regie Paolo Virzì
Cast Valeria Bruni Tedeschi, Micaela Mastroianni, Anna Galiena
Speelduur 1u58
Vanaf 10 augustus in de bioscoop