Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

26.09.2022

Kyle MacLachlan blikt terug op auditie voor David Lynch’ Dune

door Vertigo

Niet alleen het publiek kan soms kop noch staart krijgen aan de films van David Lynch. Ook de acteurs op zijn sets snappen er geregeld niets van. Dat verklaart Kyle MacLachlan die samenwerkte met de Canadese regisseur aan onder meer Twin Peaks en Dune.

“Veel van wat hij doet, snap ik niet”, geeft MacLachlan toe. “Maar dat hoeft ook niet. Zijn films zijn experimenteel. Ze stellen veel vragen, maar geven weinig antwoorden.”

De acteur is niettemin enorm te spreken over de acteursregie van Lynch. “Toen ik auditie deed voor Dune was ik nog erg jong: 22 of 23 jaar. Ik had zelfs nog nooit voor een camera gestaan. Voor die auditie moest ik dan ook nog recht in de camera spreken, wat zeer ongewoon is. De eerste paar pogingen faalden en ik raakte hoe langer hoe meer gefrustreerd.”

Lynch gaf MacLachlan echter precies de goede raad die hij nodig had als acteur. “Ik weet nog dat David naar me toe kwam en ik hem vertelde dat ik twijfelde of ik dit wel kon”, herinnert de acteur zich. “Maar hij zei me: ‘Kyle, je kan dit. Daar ben ik zeker van. Kalmeer, haal diep adem, neem je tijd.’ Dat waren precies de woorden die ik nodig had op dat moment.”

Bron: Screen Rant

Lees meer over: