Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

13.02.2020

Krijgt Bong Joon Ho standbeeld en museum in Zuid-Korea?

door Vertigo

Bong Joon Ho’s Oscar-overwinning voor Parasite werd in zijn thuisland Zuid-Korea uitbundig gevierd en nu wordt er in de stad Daegu voorgesteld om een standbeeld van en een museum over de regisseur op te richten.

Dat is ironisch genoeg een suggestie van enkele conservatieve politici. Nochtans werd Parasite door sommige rechtse politici als een ‘communistische film die de moeite niet waard is’ bestempeld.

Ook in het verleden kreeg Bong heel wat kritiek in eigen land. Zo haalden de conservatieve presidenten Lee Myung-bak en Park Geun-hye uit naar zijn films Memories of Murder en The Host omdat ze ‘anti-Amerikaans’ zouden zijn en ‘linkse boodschappen’ bevatten.

Parasite heeft geschiedenis geschreven,” zegt Park Yong Chan, een woordvoerder van de extreemrechtste Liberty Korea-partij. “Dit is een enorme verwezenlijking die de kracht van Zuid-Koreaanse cinema en cultuur in de rest van de wereld zal verspreiden.”

Tot slot wordt Bong ook in de VS gehuldigd met de opname van zowel Memories of Murder als Parasite in de prestigieuze Criterion Collection.

Bron: IndieWire

Lees meer over: