Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

18.05.2021

Koninklijke Vlaamse Schouwburg deelt hoopgevende resultaten testevents

door Vertigo

De gangbare opvatting is dat het publiek in een theater dient beperkt te worden om het risico op coronabesmettingen in te dijken. De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) wenste die stelling uit te dagen door in zeer gecontroleerde omstandigheden een luchtkwaliteitmeting uit te voeren met livepubliek aanwezig.

De meetresultaten, die KVS vandaag bekend maakt met halfvolle zaal, bewijzen dat een theatervoorstelling veilig kan doorgaan met een verwaarloosbaar besmettingsrisico, mits er goed geventileerd wordt. De extrapolatie van de meetresultaten toont aan dat dit in theorie ook geldt voor een volledig gevulde zaal.

“KVS blikt tevreden terug op de testweek,” zegt artistiek directeur Michael De Cock. “Niet alleen was het bijzonder ontroerend om opnieuw in een theater te kunnen zijn – de reacties van het publiek waren overweldigend – ook de resultaten die KVS vandaag kan voorleggen zijn hoopgevend en sterken ons in de overtuiging dat cultuur veilig georganiseerd kan worden.”

“Meer cultuur creëert meer menselijkheid,” voegt hij eraan toe. “Iets waar onze maatschappij vandaag meer dan ooit nood aan heeft.”

“Deze uitkomst is een opsteker voor heel de culturele sector: wat in KVS geldt, geldt immers in elke theaterzaal met een gelijkwaardig ventilatiesysteem,” zegt zakelijk directeur Merlijn Erbuer.

“KVS vraagt dan ook een revaluatie van de vooropgestelde heropening, zodat meteen vanaf 9 juni volle zalen worden toegelaten voor podiumkunsten met een passief, zittend publiek,” vervolgt hij.

“Testevents echter, daar moeten we zo snel mogelijk van af, wegens onbetaalbaar en vervelend voor ons publiek. Je laat je ook niet testen voor je de tram op stapt, of een winkelstraat binnenwandelt.”

De resultaten van dit testevent werden reeds bezorgd aan de Vlaamse minister van Cultuur Jan Jambon, die positief reageert: “Ons eerste testevenement in Vlaanderen toont duidelijk aan dat voorstellingen in onze theaterzalen veilig kunnen verlopen, mits er voldoende ventilatie is.”

“Dit sterkt ons in de ambitie om eens de vastgelegde epidemiologische parameters bereikt zijn ook indoor meer activiteit mogelijk te maken, op voorwaarde dat luchtkwaliteit onder controle wordt gehouden.”

“Het is wenselijk dat we dit testevenement nu ook afronden met een onderzoek naar een effect op een volle zaalbezetting, want dat is toch terug het normaal waar we naar toe moeten.”

Lees meer over: