Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.12.2021

Koen De Bouw-drama van Peter Monsaert in wereldpremière als openingsfilm Filmfestival Oostende

door Vertigo

Op vrijdag 21 januari geeft Koen De Bouw niet enkel het startschot voor de eerste wintereditie van Filmfestival Oostende, ook zijn nieuwste film Nowhere gaat er in wereldpremière.

Nowhere is geregisseerd en geschreven door Peter Monsaert, met in de hoofdrol De Bouw (The Man Who Sold His Skin) en Noa Tambwe Kabati (wtFOCK, Welp). Sebastien Dewaele (Undercover, Eigen kweek), Sofie Decleir (De dag), Karlijn Sileghem (Home) en Ruth Becquart (Chaussée d’Amour) vullen de cast aan. De film komt op 9 februari 2022 uit in de Belgische bioscoop.

Monsaert is enorm vereerd dat FFO Nowhere als openingsfilm heeft gekozen: “Het festival heeft zich de voorbije jaren een hevig supporter getoond van de Vlaamse film,” zegt de regisseur. “In première gaan op Filmfestival Oostende, voor zoveel echte liefhebbers, en dat samen met mijn cast en crew en iedereen die de film een warm hart toedraagt, is dan ook een droom.”

“Een film maak je immers voor een publiek,” vervolgt hij. “Als maker hoop je zoveel mogelijk mensen te kunnen beroeren met wat je hebt gemaakt. Ik kijk enorm uit naar het moment waarop iedereen kan ontdekken waar wij met hart en ziel aan gewerkt hebben.”

“Het feit dat de Master van het festival, Koen De Bouw, een waarlijk meesterlijke prestatie neerzet, maakt het allemaal nog wat mooier,” voegt hij eraan toe. “De chemie tussen hem en de jonge Noa Tambwe Kabati is fantastisch. Ik kan niet wachten om dat met het grote publiek te delen!”

Op het festival maakt Nowhere deel uit van de LOOK!-competitie, die zich focust op visueel sterke verhalen. In de LOOK!-competitie gaat een professionele internationale jury op zoek naar de Beste Film, waarin het beeld op een opvallende of invloedrijke manier het verhaal tot een hoger niveau tilt.

“Met Nowhere hebben we voor een openingsfilm gekozen die een verhaal brengt dat verteld moet worden,” zegt Peter Craeymeersch, de artistiek directeur van FFO. “Koen De Bouw zet een ijzersterke vertolking neer. Bovendien voel je de beheerste en sterke hand van Monsaert in de regie en montage en bewijst David Williamson alweer welk een fantastische DoP hij is.”

Nowhere vertelt het verhaal van ex-truckchauffeur André (De Bouw) die zijn dagen vult met het opknappen van een afgelegen baancafé. Zijn routineuze bestaan wordt verstoord wanneer hij de dakloze tiener Thierry (Noa Tambwe Kabati) betrapt op een poging tot inbraak.

Sterk geraakt door zijn verhaal, neemt André hem onder zijn hoede en gaan ze op zoek naar Thierry’s familie. Tijdens de roadtrip groeit niet alleen een bijzondere vriendschap maar ook het besef dat ze elkaar nodig hebben om het verleden te laten rusten.