Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

01.02.2023

Knock at the Cabin: Shyamalan verslikt zich in wending apocalyptische thriller (recensie)

door Chris Craps

In Signs toonde M. Night Shyamalan, bekend van onder meer The Sixth Sense, Unbreakable, Split en Glass, hoe een familie omgaat met het mogelijke einde van de wereld. Knock at the Cabin heeft een gelijkaardige premisse, maar deze keer is het verhaal gebaseerd op een boek: het door Stephen King bejubelde apocalyptische horrorverhaal The Cabin at the End of the World van Paul G. Tremblay.  Wat je misschien niet zou verwachten, is dat Shyamalan zich mispakt aan de derde act.

De film heeft je al na een paar minuten bij je nekvel: twee vaders, Eric (Jonathan Groff) en Andrew (Ben Aldrige), en hun geadopteerd dochtertje Wen verblijven in een blokhut in het bos. Twee mannen (Dave Bautista en Rupert Grint) en twee vrouwen (Nikki Amuka-Bird en Abby Quin) kloppen aan en banen zich een weg naar binnen. Ze geloven dat de Apocalyps nabij is en dat die enkel afgewend kan worden als iemand zich vrijwillig offert.

Hoewel Shyamalan de horror tot een minimum beperkt, dwingt hij je in het eerste uur tot op het puntje van je stoel. Hoe moet dit aflopen, vraag je je af? Tegelijkertijd weet je dat dit een Shyamalan-film is en dat de regisseur bekend staat om zijn spectaculaire wendingen die hele verhalen in een andere context plaatsen. Daarom heeft de regisseur ditmaal de derde act van zijn bronmateriaal helemaal omgegooid. Dat had hij beter niet gedaan.

Shyamalan verzwakte het originele en onvoorspelbare einde van het boek – erger nog: hij elimineerde alle ambiguïteit. Daardoor zakt zijn filmsoufflé in het laatste kwartier helemaal in elkaar. Het vreemde is dat Tremblay het boek schreef op het moment dat Trump aan de macht kwam als een waarschuwing voor een angstaanjagend tijdperk. Door Shymalans aanpassing lijkt het verhaal echter het omgekeerde te doen en de fundamentalistische aanhangers van Trump gelijk te geven. Misschien had hij nog eens naar de Frank Darabont-bewerking van Stephen Kings The Mist moeten kijken. Daarin werkte de metafoor perfect en was de verrassende wending grandioos gedurfd.

>>Klap

The Sixth Sense-regisseur M. Night Shyamalan adapteert het apocalyptisch horrorverhaal The Cabin at the End of the World van Paul Tremblay tot een psychologische thriller over vier individuen die een familie willen dwingen tot een offer. Ademt de huis clos-sfeer uit van Straw Dogs en The Hateful Eight.

Regie M. Night Shyamalan
Cast
Dave Bautista, Jonathan Groff, Nikki Amuka-Bird
Speelduur 1u40
Vanaf 1 februari in de bioscoop