Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

04.09.2016

King of the Belgians en Home warm onthaald op Filmfestival Venetië

door Filip Tyskens

Aan de eerste reacties te merken hebben de Belgische films King of the Belgians van Peter Brosens en Jessica Woodworth (Altiplano) en Home van Fien Troch (Een Ander Zijn Geluk) hun start niet gemist op het 73e Filmfestival van Venetië. Beide films maken deel uit van de Orrizonti-competitie voor beste filmesthetiek.

King of the Belgians vertelt het verhaal van een fictieve Belgische koning, gespeeld door Peter Van den begin, die tijdens een staatsbezoek in Turkije moet terugkeren naar België omdat het land uit mekaar dreigt te vallen. Door een zonnestorm is alle luchtverkeer echter stilgelegd, waardoor hij en zijn entourage aan een odyssee doorheen de Balkan moeten beginnen.

Screenanarchy spreekt over één van de beste films van de competitie, en Cineuropa noemt de film een “melancholische farce met een duidelijke ziel.”

Home van Fien Troch werpt een blik op het getroebleerde leven van enkele adolescenten die moeilijk hun weg vinden tussen de volwassenen rondom hen. Cineuropa noemt het een “gedurfde film die geen schrik heeft om zich op zware en donkere thema’s te storten.” En hoewel The Hollywood Reporter wijst op een mindere derde akte, schrijven ze dat “Troch duidelijk haar vinger aan de pols van hedendaagse tieners heeft.”

King of the Belgians speelt vanaf 30 november in de Belgische zalen.

Bron: Twitter