Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

10.07.2015

Kinepolis Group bereikt principeakkoord rond overname Utopolis

door Steven Tuffin

Kinepolis heeft de afgelopen dagen een principeakkoord bereikt rond de overname van de Utopolis-groep (Utopia SA) onder voorwaarden. Utopia SA bestaat uit 13 bioscopen gevestigd in 4 landen, nl. Groothertogdom Luxemburg, Nederland, België en Frankrijk. In 2014 ontving de Groep 3,4 miljoen bezoekers en realiseerde hiermee €41 miljoen omzet en €7,5 miljoen EBITDA.

Utopia SA telt 3 bioscopen in Groothertogdom Luxemburg (waarvan twee in Luxemburg Stad en één in Esch-sur-Alzette), 5 in Nederland (Oss, Almere, Zoetermeer, Den Helder en Emmen), 4 in België (Mechelen, Turnhout, Aarschot en Lommel) en één in Frankrijk (Longwy).

De beoogde overname van de Utopolis-groep past in de expansiestrategie van Kinepolis Group, die hiermee haar positie in Frankrijk en Nederland versterkt en met Luxemburg geografisch een nieuwe markt toevoegt aan haar portfolio. Utopia SA exploiteert voornamelijk multiplex-bioscopen en bezit het vastgoed van meerdere van haar bioscoopcomplexen. Een aantal complexen worden gehuurd van derden.

In de komende periode zullen de betrokken partijen verder werken aan de invulling van de voorwaarden verbonden aan de beoogde overname, waaronder het afronden van een due diligence. Voor wat betreft de overname van de Belgische bioscoopcomplexen zal Kinepolis toestemming vragen aan de Belgische Mededingingsautoriteit.

In het kader van haar expansiestrategie kondigde Kinepolis eerder dit jaar al de bouw van een bioscoopcomplex in Brétigny-sur-Orge aan en eerder deze week ook de overname van de Franse bioscoop Mégaroyal in Bourgoin-Jailleu.

@Waanzinema

Lees meer over: