Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

19.08.2021

Kinepolis Group maakt beloftevolle heropstart na langdurige sluitingen door coronacrisis

door Steven Tuffin

In de eerste jaarhelft van 2021 bleef Kinepolis geconfronteerd met langdurige sluitingen als gevolg van de Covid-19 pandemie.

Gedurende de eerste maanden van het jaar waren enkel de Spaanse, Luxemburgse en Amerikaanse bioscopen geopend, weliswaar met belangrijke beperkingen en een gebrek aan content.

Eind mei en begin juni heropenden achtereenvolgens de Franse, Nederlandse en Belgische bioscopen. Midden juli werden ook alle Canadese Landmark-bioscopen toegelaten opnieuw te openen.

De heropstart verloopt veelbelovend in alle landen, wat voor de maand juni in de geopende bioscopen resulteerde in een gemiddeld bezoekersniveau van 50% ten opzichte van dezelfde periode in 2019, een pre-Covid recordjaar.

In juli steeg dit naar gemiddeld 62% van de bezoekers in 2019. Het beeld per land is verschillend omwille van de verschillen in vaccinatiegraad, Covid-cijfers en opgelegde Covid-maatregelen, het vertrouwen bij de bevolking en de kwaliteit van het lokale filmaanbod.

De nieuw geopende bioscopen in Haarlem en Leidschendam (NL), Metz (FR) en SE Edmonton (CA) kenden een sterke start.

De heropstart wordt ook ondersteund door een rijker filmaanbod, waarbij de blockbusters in veel landen goed presteren maar nog niet hun pre-Covid potentieel halen.

De mate van impact van enerzijds de Covid-maatregelen en anderzijds van afwijkende releasestrategieën gehanteerd door de Hollywood studio’s (gelijktijdige of vervroegde release op Premium VOD) blijft vooralsnog onduidelijk.

De gemiddelde omzet per bezoeker is in nagenoeg alle landen sterk hoger dan in 2019. In Luxemburg lieten de maatregelen de opening van de shops nog niet toe. 

In het tweede kwartaal was de vrije kasstroom terug positief, dankzij het positieve operationele resultaat in juni, het gedeeltelijk herstel van het werkkapitaal en de blijvende maatregelen inzake kostenbeheersing.

De netto financiële schuld steeg met slechts € 2,7 miljoen in het tweede kwartaal, en dit omwille van investeringen in nieuwbouw (€ 3,8 miljoen).

Kinepolis blijft ook na anderhalf jaar pandemie financieel solide met een comfortabele liquiditeitspositie van € 141,9 miljoen per eind juni 2021, die intussen is gestegen tot € 174,3 miljoen per eind juli. Sinds begin 2020, werd € 38,3 miljoen geïnvesteerd in nieuwbouwprojecten.

Eddy Duquenne, CEO Kinepolis Group, over de heropstart:

“We zijn enthousiast over de heropstart van onze bioscopen, die ondanks de beperkende maatregelen sterk presteren, met bezoekcijfers die week na week positief evolueren. We worden hierbij, in tegenstelling tot vorige zomer, geholpen door een sterker internationaal filmaanbod.

Ik hoop dat we nu snel de Covid-periode kunnen afsluiten, er staan immers een hele reeks sterke films gepland in het najaar en ik ben opgetogen over de plannen die we ontwikkeld hebben met de ploegen tijdens de periode van de pandemie. Deze plannen, onze sterke liquiditeitspositie, vier nieuw geopende complexen en uiteraard onze teams, die met veel goesting terug opgestart zijn, zorgen ervoor dat we vol vertrouwen verder werken aan de toekomst van Kinepolis.”

Lees meer over: