Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

12.07.2018

Kevin Janssens komt 17 kg bij voor hoofdrol in De Patrick

door Steven Tuffin

De opnames van ‘de Patrick’, het langspeeldebuut van Tim Mielants (Code 37, Cordon, Legion, Peaky Blinders,…) zijn maandag van start gegaan op een geheime locatie in de Belgische Ardennen. De tragikomische film speelt zich namelijk af op een naturistencamping en gaat over een man die op existentiële zoektocht is naar de (on)zin van het leven. De hoofdrol wordt vertolkt door Kevin Janssens, die een metamorfose onderging voor zijn personage.

‘De Patrick’, een klusjesman op de naturistencamping van zijn ouders, wordt vertolkt door Kevin Janssens, die daarmee de hoofdrol van de film speelt. Andere rollen zijn weggelegd voor Jan Bijvoet (Borgman, Embrace of the Serpent), Josse de Pauw, Frank Vercruysse, Katelijne Damen (Girl, De Premier, De Smaak van de Keyser), Tine Van den Wyngaert (Monster!, Pulsar, Het Geslacht de Pauw), Bouli Lanners (De Rouille et d’Os, Je suis mort mais j’ai des amis) en de bekende Nederlandse acteurs Pierre Bokma (Tonio, Schneider vs. Bax), Ariane Van Vliet (Vele Hemels Boven de Zevende, Callboys) en Hannah Hoekstra (De Helleveeg, Hemel). Ook de Nieuw-Zeelandse acteur Jemaine Clement (bekend van onder meer Flight of the Conchords) is van de partij.

Op de naturistencamping van zijn vader is Patrick de klusjesman. Hij voert getrouw de taken uit die de campinggasten van hem verlangen. De tijd die overblijft spendeert hij aan zijn hobby, het ontwerpen en maken van meubels. Wanneer Patrick op een dag zijn favoriete hamer kwijtspeelt, begint hij aan een zoektocht die hem tot in de verste uithoeken van de camping brengt. Als Patricks vader plots sterft, wordt Patricks tocht zowaar een existentiële queeste.

De film speelt zich af in 1985 en wordt hoofdzakelijk in het Nederlands gesproken, met hier en daar ook Frans en Engels. Het scenario werd geschreven door Tim Mielants en Benjamin Sprengers. De muziek zal worden gecomponeerd door Geert Hellings. Frank van den Eeden verzorgt de cinematografie, Alain Dessauvage de montage, Charlie de Keersmaeker de setfotografie, Yanna Soentjens het geluid en Hubert Pouille is art director. ‘De Patrick’ wordt geproduceerd door Bart Van Langendonck van Savage Film en gedistribueerd door Paradiso Filmed Entertainment.

Kevin Janssens onderging een metamorfose voor deze film. Hij kwam 17kg bij voor zijn rol: “Toen Tim me vroeg voor deze rol, beseften we beiden wel dat ‘de Patrick’ als personage eigenlijk zo ver van mezelf stond, dat Tim suggereerde dat ik misschien wat zou kunnen verdikken om zo op één of andere manier in een ander lichaam terecht te komen, waarbij ik mezelf als het ware niet meer zou herkennen, en ook fysiek ‘de Patrick’ zou worden. Dat heeft gewerkt. Deze rol mogen spelen is een geweldige uitdaging. Ik heb er ontzettend veel zin in.”

Kevin Janssens was eerder ook te zien in de Savage Film productie ‘D’Ardennen’, in ‘Zot van A.’, ‘Het varken van Madonna’, ‘Quiz me Quick’, ‘Vermist’,… en speelde recentelijk ook in de films ‘Tueurs’, ‘The Room’ en in ‘Lukas’ met Jean-Claude Van Damme (oude titel ‘The Bouncer’). Sinds het succes van ‘D’Ardennen’ speelde hij ook in enkele buitenlandse films, waaronder het Franse ‘Revenge’ van Coralie Fargéat en ‘Catacombe’, een Nederlandse film van Victor D. Ponten.

Tim Mielants is vooral bekend als regisseur van tv-reeksen als ‘Code 37’ en ‘Cordon’, waarna hij internationaal doorbrak als regisseur met de Frans-Britse coproductie ‘The Tunnel: Sabotage’, verschillende afleveringen van ‘Legion” (van ‘Fargo’-brein Noah Howley), ‘The Terror’ en in het bijzonder met het volledige derde seizoen van de bejubelde BBC-reeks ‘Peaky Blinders’.

“In de zomer van 1985 verbleef ik met mijn ouders op een naturistencamping in de Pyreneeën”, aldus Mielants. “Die reis zou me voor altijd bijblijven. De naaktheid op de camping stelde niets voor in vergelijking met de verwarrende situaties die ik er meemaakte en de vreemde figuren die er mijn pad kruisten. Vandaag – 23 jaar later – ben ik super blij dat deze inspirerende ervaring in mijn eerste langspeelfilm realiteit zal worden. Dat Kevin Jansens bovendien ‘all the way’ is willen gaan om ‘de Patrick’ te worden, is een ongelooflijk voorrecht.”