Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.09.2018

Kenia geeft aanvankelijk verboden lgbt-film een kans om mee te dingen naar Oscars

door Vertigo

Na de wereldpremière in de Un Certain Regard-sectie in Cannes mocht Wanuri Kahiu’s Rafiki niet vertoond worden in thuisland Kenia. De film gaat over de verboden liefde tussen twee tienermeisjes en werd door de Kenya Film Classification Board (KFCB) verbannen omdat homoseksualiteit in het Afrikaanse land illegaal is.

Kahia spande een rechtszaak aan tegen de KFCB omdat hun beslissing haar carrière schade zou berokkenen. Zonder een bioscooprelease van minstens zeven dagen kan Rafiki namelijk niet in aanmerking komen voor de Oscars. De deadline voor de inzendingen is 30 september.

Nu heeft het Keniaanse hooggerechtshof toch screenings van de film toegestaan gedurende een week. “Ik geloof niet dat de film de morele fundering van onze maatschappij zal aantasten,” zei rechter Wilfrida Okwany. Ze sprak ook over de verschillende artiesten die het land ontvluchtten omdat hun werk inging tegen de Keniaanse normen.

Hoewel Kahiu maar twee dagen heeft om de nodige voorstellingen te organiseren, is ze door het dolle heen. De KFCB reageerde op hun beurt verbolgen. “Dit is een belediging,” klonk het. “Een film die homoseksualiteit verheerlijkt, zou niet het internationaal uithangbord van ons land mogen zijn. De KFCB is van mening dat films de waarden van het Keniaanse volk moeten weergeven. Homoseksualiteit hoort daar niet bij.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: