Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.07.2022

Karakteracteurs David Warner en Paul Sorvino gestorven

door Vertigo

David Warner, die zich jarenlang specialiseerde in slechteriken op het witte doek, is gestorven. Hij was 80 jaar. Ook al doet Warners naam niet bij iedereen een belletje rinkelen, zijn vertolkingen zullen veel filmfans bijblijven.

Zijn grote doorbraak beleefde Warner in 1976 met The Omen. De scène waarin hij door een glasplaat onthoofd wordt, is een klassieker in het horrorgenre. Daarna volgden rollen als slechterik in onder meer cultfilms Time Bandits en Tron, en als een verraderlijke Klingon in Star Trek VI: The Undiscovered Country.

Jongere filmliefhebbers kennen Warner wellicht als de met een revolver gewapende Spicer Lovejoy in James Camerons Titanic. Een van zijn laatste rollen in een grote bioscoopfilm was die van admiraal Boom in Mary Poppins Returns.

Ook een andere karakteracteur, Paul Sorvino, is niet meer. Hij stierf op zijn 83e. Sorvino verkreeg wereldfaam als gangsterbaas Cicero in Martin Scorsese’s Goodfellas. De scène waarin hij in de cel knoflook snijdt met een scheermes behoort tot het collectieve filmgeheugen.

Andere films waarin de acteur memorabele bijrollen speelde, waren Warren Beatty’s Reds en Dick Tracy en Baz Luhrmanns Romeo + Juliet. In Nixon vertolkte hij de Amerikaanse buitenlandminister Henry Kissinger.

Sorvino was ook de vader van actrice Mira Sorvino, die in 1996 een Oscar won voor haar rol in Mighty Aphrodite. Zij schrijft op Twitter: “Mijn hart bloedt: een leven vol liefde en plezier en wijsheid met hem is voorbij. Hij was de beste vader. Ik hou zoveel van hem. Ik stuur mijn liefde mee met de sterren terwijl je opstijgt, papa.”

Bronnen: The Guardian, The Hollywood Reporter