Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.01.2020

Juryvoorzitter Cannes 2020 onthuld

door Vertigo

Spike Lee wordt de juryvoorzitter van de 73e editie van het Filmfestival van Cannes. Hij heeft een lange relatie met het festival.

Met zijn debuut She’s Gotta Have It won Lee in 1986 al de Prix de la Jeunesse in de Quinzaine des Réalisateurs-sectie. Zijn volgende film, Do The Right Thing, werd opgenomen in de Officiële Selectie. Ook Jungle Fever en BlacKkKlansman maakten deel uit van die Officiële Competitie. Girl 6, Summer Of Sam en Ten Minutes Older gingen eveneens in wereldpremière in Cannes.

“De mooiste zaken in mijn leven komen altijd onverwacht,” aldus Spike Lee. “Toen ik het telefoontje kreeg met het aanbod om juryvoorzitter te worden in, was ik tegelijk geschokt, blij, verrast en trots. Cannes heeft sowieso een grote impact gehad op wie ik ben als regisseur en de plaats die ik ingenomen heb in de wereldcinema.”

Cannes-president Pierre Lescure en artistiek directeur Thierry Frémaux prijzen zowel de kunstenaar als de man achter Lee: “Zijn perspectief is waardevoller dan ooit. Cannes is een wereldwijd klankbord voor diegenen die onze geesten doen ontwaken en onze vaste standpunten in twijfel trekken. Lee’s flamboyante persoonlijkheid zal de boel zeker opschudden.”

Het Filmfestival van Cannes vindt dit jaar plaats van 12 tot 23 mei. De overige juryleden worden midden april bekendgemaakt.