Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

27.06.2017

Juryleden 8e Ensors voorgesteld

door Tim Tsyen

Op zaterdag 16 september worden in Oostende op het filmfestival de jaarlijkse Ensors, ofwel Vlaamse filmprijzen, uitgereikt. Ook dit jaar beslist een professionele jury, samengesteld uit een brede waaier van mensen uit de Vlaamse culturele wereld, over de nominaties en de winnaars. VUB-rector Caroline Pauwels zit de negenkoppige jury voor.
Filmfestival Oostende is hét festival in Vlaanderen dat Vlaams talent viert. Zo kiest ze steevast voor een Vlaamse openingsfilm, dit jaar Cargo van Gilles Coulier.

Het hoogtepunt van deze Vlaamse focus is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, die dit jaar aan zijn 8editie toe is.

De lange lijst van films die de jury dit jaar moeten beoordelen is een duidelijk signaal dat de Vlaamse audiovisuele sector haar creatieve en productieve opmars van de laatste jaren verderzet. De Ensors bieden de sector als enige Vlaamse Filmprijzen dan ook een welverdiende bekroning op hun werk.

Dit jaar strijden niet minder dan 26 Vlaamse films en co-producties met Wallonië en Nederland voor Ensors in 17 categorieën.

Als voorzitter werd dit jaar gekozen voor een sterkhouder uit het academisch milieu: VUB-rector en -hoogleraar in de communicatiewetenschappen Caroline Pauwels:

“Het was een eer om als voorzitter van zo een mooie jury te worden gevraagd. De Ensors zijn een belangrijke en terechte erkenning van de passie, het professionalisme en merites van de hele Vlaamse filmsector. Een eerbetoon dat door de jury heel ernstig maar ook steeds collegiaal en open werd bediscussieerd. Hoe moeilijk zo een jurering ook, het finale resultaat wordt door iedereen gedragen.”

Caroline Pauwels wordt vergezeld door acht vertegenwoordigers uit alle sectoren van de Vlaamse audiovisuele wereld:

Auteur-scenarist Annelies Verbeke debuteerde in 2003 met de internationale bestseller Slaap! Verbeke schreef enkele filmscenario’s (o.a. voor Swoonie van Kaat Beels, samen met Michel Sabbe) en werkt ook veel voor het theater.

Producente Viviane Vanfleteren werd al tot tweemaal toe genomineerd voor de Oscars met haar animatiefilms Les Triplettes de Belleville en Brendan and the Secret of Kells. De laatste jaren produceerde ze veel internationale animatieseries en waagde ze zich ook aan enkele fictieprojecten, zoals Weekend aan zee.

Regisseuse Nathalie Basteyns maakte recentelijk de alomgeprezen tiendelige één- reeks Beau Séjour en eerder ook Clan, samen met Kaat Beels. Binnenkort zal ook de film Façades te zien zijn waar ze samen met Kaat Beels aan meewerkte.

De Nederlandse actrice Willeke van Ammelrooy is ongetwijfeld één van de bekendste actrices uit de lage landen met klassiekers als De Lift en Ciske de Rat en de film Antonia die in 1995 de Oscar won voor Beste Buitenlandse Film. Ondertussen regisseerde ze ook enkele films en commercials. Binnenkort komt de Nederlandse film Het leven is Verrukkelluk uit met Willeke in de hoofdrol.

Jan Eelen is regisseur van o.a. het populaire Callboys en eerder ook van Het Eiland, In de gloria en De Ronde.

Filip Peeters heeft er al een hele carrière opzitten als acteur, in zowel binnen- als buitenland, en was te zien op televisie en in de bioscoop, zo o.a. in Salamander, The Team, The Missing, De Hel van Tanger, De Loft, De Indringer en Dossier K. In 2015 kende hij zijn debuut als regisseur met de film Wat mannen willen.

Cameraman Lou Berghmans is al jaren een veelgevraagde cameraman en stond mee in voor de cinematografie van o.a. Groenten uit Balen, De Ronde, Marina, Den elfde van den elfde. Momenteel werkt hij mee aan de nieuwe televisiereeksen Tytgat Chocolat en Salamander II die verwacht worden in 2018.

Bart Van Loo zorgde voor de Production Design van o.a. Vele Hemels, Tabula Rasa, In Vlaamse Velden.

Naast de jury krijgen ook alle Vlaamse filmprofessionals opnieuw een stem en kiezen ze als lid van de Ensor Academie voor het tweede jaar op rij de “Prijs van de industrie”.

Artistiek directeur Peter Craeymeersch: “Ieder jaar stellen we onze Ensorjury samen bestaande uit experten uit de  diverse audiovisuele beroepscategorieën, wat resulteert in opnieuw een topjury.  Doordat deze experten alle films bekijken krijgen alle Vlaamse films een faire kans en is er een professionele beoordeling op alle merites van de film.  De Ensors bestaan dit jaar 8 jaar en het is hartverwarmend te voelen hoe enthousiast de audiovisuele sector reageert en er spontaan het jaarlijks rendez-vous van de Vlaamse filmsector van heeft gemaakt.  Dit jaar zullen we de Ensors verder laten groeien en bijkomend investeren in de prijsuitreiking en wordt het afsluitend feest in Kursaal Oostende ongetwijfeld ‘a night to remember’.”

 De kansmakers in de Ensor-race:

Allemaal Familie

Buurtpolitie, de grote geldroof

De Premier

Everybody Happy

H.I.T.

Home

King of the Belgians

Le Ciel Flamand

Le passé devant nous

My First Highway

Pippa

Souvenir

Sprakeloos

Uitschot

Vincent

Dode Hoek

La Fille Inconnue

Mal de Pierres

Noces

 Brimstone

Layla M

Monk

Cloudboy

De D5R, de film

Ghost Rockers, Voor Altijd

Storm: letters van vuur

Lees meer over: