Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

30.07.2020

Julianne Moore blikt terug op The Kids Are All Right-castingcontroverse

door Vertigo

Lisa Cholodenko’s The Kids Are All Right was een box-officehit en kreeg vier Oscarnominaties, maar kwam onder vuur te liggen omdat de hoofdpersonages, een lesbisch koppel, vertolkt werden door twee hetero-actrices: Julianne Moore en Annette Bening. Bovendien had Moores personage Jules een relatie met een man (Mark Ruffalo).

“Ik begrijp waarom mensen daar een probleem mee hadden,” zegt Moore in een terugblik op de film naar aanleiding van zijn tiende verjaardag. “Jules werd echter beschreven als een heel flexibele vrouw, zowel op seksueel als persoonlijk vlak.”

Moore vindt het echter pijnlijk dat de hoofdacteurs in een verhaal over een queer gezin hetero waren. “Ik weet niet of we ons daar nu nog gemakkelijk bij zouden voelen,” zegt ze. “Queer acteurs zouden meer vertegenwoordigd moeten zijn.”

“Anderzijds ben ik dankbaar voor al mijn acteerervaringen omdat het mijn job is om te tonen dat alle mensen hetzelfde meemaken en hetzelfde zijn,” vervolgt ze. “Onze menselijkheid maakt ons één.”

Cholodenko is zelf lesbisch en vindt het debat rond hetero-acteurs die homopersonages vertolken heel interessant. Wat haar betreft, deden Moore en Bening echter geen afbreuk aan de geaardheid van de personages. “Ik kon hun homoseksualiteit voelen,” zegt ze.

Verder vindt ze echter dat acteurs doen alsof en dat het aan de regisseur is om beslissen wie het er beste past bij een rol. “Ik ben een voorstander van homopersonages te laten spelen door homoacteurs, maar er zijn ook commerciële belangen,” voegt ze eraan toe.

Bron: IndieWire