Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.05.2015

Joss Whedon verklaart Twitter-exit

door Jimmy Van der Velde

Tweetende filmliefhebbers keken maandag even raar op. Joss Whedon, de regisseur van Avengers: Age of Ultron, had zijn Twitter-account verwijderd. Hoe, wat en waarom was onduidelijk.

Media en fans beschuldigden al snel online-feministen die hem hadden uitgedaagd en uitgescholden wegens de rol van Black Widow in Ultron. Ook sommige Marvel-fans hadden hun pijlen op hem gericht.

Whedon laat nu duidelijk verstaan dat de critici en zogenaamde trolls niet de reden zijn waarom hij het sociale medium heeft verlaten. “Twitter is zeer verslavend. En ik heb dingen te doen. Ik kwam gewoon tot het besef dat ik nood heb aan een rustige omgeving, wat Twitter alvast niet is,” aldus de cineast. “Artikels kan ik elders terugvinden. Ik zal de mopjes wel missen, maar misschien kom ik nu meer de deur uit. Ik moet als een mens beginnen leven, iets waar ik niet zo goed in ben.”

“Als je een politiek standpunt inneemt, ondermijn je je artistiek werk,” reageerde Whedon op de feminisme-heisa. De Avengers-filmer beschouwt zichzelf als een voorvechter van vrouwenrechten, maar merkt op dat het niet gemakkelijk is in het hedendaagse internetklimaat. “Als je volgens sommigen niet aan de regels voldoet, ben je plots misogyn.” Hij verdedigt wel diegenen die zich op het web op de juiste manier inzetten voor hun idealen.

Met brutale comic-fans heeft hij al langer ervaring. “De vele bitsige aanvallen stemmen je triest, maar aan de andere kant krijg ik ook veel complimenten.”

Als reactie vroegen cineasten als Joe Carnahan en James Gunn op Twitter en Facebook om meer respect te tonen voor gepassioneerde filmmakers.  Het is het niet waard om anderen uit te schelden of te bedreigen omwille van fictieve figuren.

Imagine being a guy, like Joss Whedon, who has committed his life to fandom and to creating the best characters he…

Posted by James Gunn on Tuesday, May 5, 2015

 

Bron: Buzzfeed

@TheJimeister