Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

27.08.2020

Josh Boone reageert op The New Mutants-colorism-controverse

door Vertigo

The New Mutants ligt al een tijdje onder vuur omwille van colorism ofwel discriminatie op basis van huidskleur tegenover mensen met dezelfde etniciteit.

Henry Zaga’s personage, een Braziliaanse mutant met Afrikaanse roots genaamd Roberto Da Costa aka Sunspot, heeft in de Marvel-comics namelijk een donkerdere huidskleur dan Zaga.

Regisseur Josh Boone kan naar eigen zeggen niets tegen de kritiek inbrengen: “Ik wilde een Braziliaanse acteur casten en heb er driehonderd de revue zien passeren met een zwarte, bruine of lichtere huidskleur. Ik heb alle schakeringen gezien.”

“Ik was echter op zoek naar de beste acteur die, door het gebrek aan ervaring van de kandidaten, het dichtste aanleunde bij wat ik in gedachten had,” vervolgt hij. “Henry stak er met kop en schouders bovenuit.”

“Als Henry er niet was geweest, had ik misschien een geschikte acteur met een donkerdere huidskleur gevonden, maar het was me nooit om de huidskleur te doen.”

Colorism komt vaak voor in Brazilië, maar daar trok Boone zich niets van aan. “Ik wilde Brazilië op een positieve manier weergeven en iemand vinden die eruitzag alsof hij uit een rijk gezin komt. Henry voldeed aan die beschrijving.”

Bron: The Playlist