Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

26.11.2014

John Wick

door Jimmy Van der Velde

I lost everything. That dog was a gift from my dying wife.

De quote van een wraakzuchtige Keanu Reeves uit de trailer van deze actiethriller deed me al flink watertanden. Het was duidelijk dat de film geenszins het warm water uit wou vinden. De filmgeschiedenis barst immers van de actiethrillers over eenmanslegers die een hele resem ongure misdadigers om zeep helpen. Maar een uiterst entertainende bioscoopuitstap leek zich wel aan te dienen. En dat blijkt ook het geval.

John Wick is het entertainende regiedebuut van de voormalige stuntcoördinators Chad Stahelski en David Leitch. Dat de heren weten hoe ze een actiescène in beeld moeten brengen, wordt al snel duidelijk. Vergeet de snelle montages die het genre de laatste jaren teisteren. De prent gunt je alle tijd om de heerlijke choreografieën van de gevechten en shootouts te absorberen.

Weinig personages springen zo origineel met een handwapen om als het titelpersonage. Terwijl een Stoïcijnse Keanu de ene Rus na de andere trakteert op een kogel, verliezen de kersverse cineasten de inkleding van de beelden niet uit het oog. Let maar eens op de sequentie die zich in een discotheek afspeelt. Zo zet je een actiescène stijlvol in beeld, ladies & gents!

Het is die voeling met het genre dat deze film boven de gemiddelde soortgenoot doet uitstijgen. Het verhaaltje kent voornamelijk een heleboel clichés. Maar het wordt met zoveel energie en overtuiging verteld dat het onmogelijk wordt om niet overstag te gaan.

Ren nu naar de bioscoop voordat vijftig sequels Wick tot de zoveelste cash cow hebben gemaakt!

>>KLAP
Keanu Reeves kruipt in de huid van een moderne John Rambo of John ‘Commando’ Matrix en reanimeert zo zijn carrière. Een van de leukste actiefilms in tijden, gemaakt met liefde voor bloed, kogels en knokpartijen.

Regie Chad Stahelski, David Leitch
Cast Keanu Reeves, Michael Nyqvist, Willem Dafoe
Duur 1u51
Vanaf 26 november in de bioscoop

@TheJimeister