Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

22.03.2023

John Wick: Chapter 4: Huurmoordenaar Keanu Reeves valt uitgesponnen in herhaling (recensie)

door Chris Craps

De nietzscheaanse held John Wick – whatever doesn’t kill you, makes you stronger – gaat andermaal in de clinch met talloze andere hitmen, maar deze keer doet hij daar bijna drie uur over. Wie zich geroepen voelt om een kortere cut te monteren, moet dat zeker doen. Als je het zuiver narratieve bewaart, houd je immers zo’n 75 minuten over.

Eigenlijk kun je het verhaaltje samenvatten in één zin: Wick (Keanu Reeves) moet het opnemen tegen de Markies (Bill Skarsgård zonder It-clownmasker), die carte blanche heeft gekregen van de huurmoordenaarsorganisatie de High Table. Niet dat dit veel uitmaakt, want elke John Wick-film is simpelweg een excuus om Baba Yaga (Wicks bijnaam) honderden kleerkasten op de efficiëntst mogelijke manier te laten afmaken.

Wicks woordenschat is er sinds deel één – ‘Do I look civilized to you?’ – niet op vooruit gegaan. Integendeel, hij gromt zijn vele ‘yeahs’ meer dan ooit als een ongeïnteresseerde nieuwsanker. Dat heet dan Clint Eastwood-stijl, met dat verschil dat Reeves gespeend is van komische timing, terwijl Eastwood perfect weet wanneer hij moet zuchten.

John Wick: Chapter 4 probeert trouwens een beetje een spaghettiwestern te zijn. Er wordt geduelleerd en de Morricone-guitaren moeten voor extra sfeer zorgen. Voor de rest is deze laatste John Wick-aflevering vooral een Amerikaanse versie van een Aziatische knokfilm, waarbij de oeverloze knokpartijen het geduld van de toeschouwer op de proef stellen.

Af en toe is dit baldadige bloedbad best amusant. Zo mag Wick al schietend de 237 trappen naar de Sacré-Cœur-basiliek op Montmartre beklimmen, om er daarna van af te donderen zonder ook maar één bot te breken. Hetzelfde geldt voor de actiesequentie rond de Arc de Triomph, waarbij meer mensen overhoop worden gereden dan neergeknald worden.

>>Klap

Ex-stuntman Chad Stahelski breit een vierde en mogelijk laatste deel aan zijn John Wick-reeks. De hitman extraordinaire probeert zijn vrijheid terug te krijgen, maar dan moet hij met een hoge pief van de High Table duelleren. Zoals John Wick: Chapter 3 – Parabellum met een scheutje spaghettiwestern.

Regie Chad Stahelski
Cast Keanu Reeves, Bill Skarsgård, Ian McShane
Speelduur 2u49
Vanaf 22 maart in de bioscoop