Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

26.01.2022

John Leguizamo vermeed jarenlang zon om lichte huidskleur te behouden voor castings

door Vertigo

Latino-acteur John Leguizamo (John Wick, Encanto) heeft in een interview met de Academy of Motion Picture Arts and Sciences onthuld dat hij op een bepaald punt in zijn carrière bewust de zon vermeed zodat hij zijn lichte huidskleur kon behouden.

Volgens Leguizamo is zijn huidskleur namelijk een groot voordeel in Hollywood. “Ik heb jarenlang niet in de zon gelopen om te kunnen werken,” zegt hij. “Veel latino’s die het hebben gemaakt, hebben een lichte huidskleur. Afro-latino’s en de meeste Latijns-Amerikaanse acteurs krijgen geen kansen. Daar moeten we iets aan doen.”

De acteur reageert ook op een studie van het Annenberg Inclusion Initiative aan de University of Southern California waaruit blijkt dat slechts zeven procent van de 1300 succesvolste 2019-films een latino-hoofdpersonage had.

“We zijn niet enkel onzichtbaar, maar als we in beeld komen, worden we negatief voorgesteld,” zegt Leguizamo. “Er is echter verbetering op komst. De coronacrisis en de Black Lives Matter-beweging hebben de Amerikanen de hand in eigen boezem doen steken.”

“Ik denk dat iedereen probeert om het nodige te doen en meer niet-witte mensen aan te nemen,” vervolgt hij. “Ik wil dat twintig procent van alle functies voor en achter de camera naar latino’s gaat. Meer wil ik niet, alleen wat we verdienen.”

Om zelf zijn steentje bij te dragen, gaat Leguizamo zich kandidaat stellen om bestuurslid van de Academy te worden. “Je moet initiatief nemen en verandering van binnenuit teweegbrengen,” zegt hij. “Als je tot op zekere hoogte succes hebt, ben je verplicht om iets terug te geven.”

Bron: Variety

Lees meer over: