Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

24.09.2021

Joel Coen openhartig over bioscoop- en streamingrelease Shakespeare-film

door Vertigo

De Shakespeare-verfilming The Tragedy of Macbeth haalt in de VS op 24 december de zalen en is vanaf 14 januari 2022 wereldwijd te zien op Apple TV+. Daar heeft regisseur Joel Coen gemengde gevoelens bij.

“Als filmmaker wil je dat het publiek je werk op een zo goed en groot mogelijk scherm ziet,” zegt Coen. “Je ergste nachtmerrie is dat iemand het op een vliegtuig bekeken heeft.”

De regisseur voegt er echter aan toe dat hij en zijn broer Ethan in staat waren om een filmcarrière uit te bouwen omdat de studio’s konden rekenen op home entertainment om riskante films te laten renderen.

“Ik ga dus nu geen kritiek uiten op home entertainment omdat het heel succesvol is geworden en de markt overneemt,” zegt Coen, die eerder in zee ging met Netflix voor The Ballad of Buster Scruggs. “Het is de reden waarom ik films kan blijven maken.”

The Tragedy of Macbeth is Joel Coens solodebuut en de regisseur vond het vreemd om voor het eerst zonder Ethan achter de camera te staan. “Vaak miste ik hem,” zegt Joel en hint dat hij en Ethan in de toekomst opnieuw samen films zullen maken.

“Je werkt niet 35 jaar met iemand samen om dan zomaar solo te gaan,” zegt Joel. “Zeker niet als het een productieve en heerlijke samenwerking was. We hebben echter andere interesses, ideeën en voorkeuren en vonden dat het tijd was om die apart na te streven.”

“Ik denk bijvoorbeeld dat Ethan niet even geïnteresseerd was in een Shakespeare-verfilming als ik,” vervolgt hij. “Zelf is hij dingen aan het doen die mij minder boeien. Dat hebben we altijd al gedaan, wanneer we geen films aan het maken zijn.”

Bron: IndieWire, The Playlist