Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

13.04.2020

Joel Coen noemt zijn Macbeth-verfilming tikkende klok-thriller

door Vertigo

Joel Coen gaat een nieuwe bewerking van William Shakespeares MacBeth regisseren met Denzel Washington en Frances McDormand als Lord en Lady Macbeth.

De film heet The Tragedy of Macbeth en gaat volgens McDormand dieper in op de leeftijd van de hoofdpersonages. “Zowel ik als Denzel zijn ouder dan de Macbeths doorgaans worden afgebeeld,” zegt ze.

“Ze zijn de menopauze en de leeftijd om kinderen te krijgen voorbij,” zegt ze. “Daardoor voelen ze nog meer druk om de troon van Schotland op te eisen. Het is hun laatste kans op glorie.”

McDormand vindt het heel belangrijk voor haar acteerprestatie dat Lady Macbeth geen kinderen had. “Ze is wel vaak zwanger geweest en misschien bevallen van kinderen die dood geboren werden of op jonge leeftijd overleden,” zegt ze.

“Die persoonlijke tragedie voedt haar ambitie om de troon te bemachtigen voor haar man,” zegt ze. “Ze heeft hem namelijk geen erfgnaam kunnen geven. Dat is voor mij de essentie van het personage.”

Volgens Coen kun je The Tragedy of Macbeth door de leeftijd van de personages beschouwen als een spannende thriller met een tikkende klok. Dat gevoel had hij ook bij het originele theaterstuk.

“Shakespeare gebruikte reeds bepaalde elementen die in het begin van de twintigste eeuw alomtegenwoordig waren in Amerikaanse thrillers en misdaadliteratuur,” zegt hij.

Coen voegt eraan toe dat het ’tikkende klok’-aspect ook zal te horen zijn in de score van Carter Burwell en in de jambische pentameter waarin de originele tekst geschreven werd en waarvan hij ongeveer vijfentachtig procent zal gebruiken.

Bron: IndieWire